LED Kraanverlichting

Waarom LED Kraanverlichting Bogus is

Sedert enkele jaren heeft er zich een nieuwe trend opgedrongen in de modernere keukens onder de vorm van lichtjes in je waterkraan. Deze lichtjes zijn zowel beschikbaar voor je kraan bij het aanrecht, maar ook voor je douche en andere plaatsen waar je warm en koud water voorziet.

Hoe werkt LED Kraanverlichting?

Kraanverlichting, ook gekend als water light, werkt op een heel simpele manier. Het is een hulpstuk wat je op je kraan monteert. Afhankelijk van de door de temperatuursensor opgevangen temperatuur schijnt het LED lampje in een rode kleur of blauwe kleur. Rood betekent warm water (meestal van +32 tot +39 graden celcius), blauw betekent koud water.

De meeste water lights werken op batterijen en moeten dus ook regelmatig vervangen worden. Het is een leuke gimmick, maar is de kleine investering het waard, puur rekenend op het verbruik van water? Helpen kraanverlichtingen je om op te letten of je niet teveel water verspilt?

LED Kraanverlichting

Warm water besparen met water light? Een verkoopstrucje voor een gimmick

Een moderne keuken, geef toe, dat willen we allemaal. Perfect op maat gemaakt, design, de nodige gadgets voor het kookeiland, … maar kraanverlichting gebaseerd op LED lights, dat is er een beetje over.

Als gimmick is het leuk, maar helpen bij je waterverbruik, dat doet het zeker niet!

Een LED light verbruikt minder dan een gloeilamp en een spaarlamp, maar de impact van batterijen op het milieu om dat leuke luxe licht te betalen is niet te onderschatten.

Deze combinatie met water besparen, puur afgaande op het kleur zonder extra tips, vinden wij niet correct. Velen verkopers duiden op het besparen van warm water dat gemakkelijk aangegeven wordt dankzij de rode kleur van het licht van de kraanverlichting, wat goed is. Warm water verspillen is dubbel zo erg als koud water. Je verspilt het water én daarbij nog eens de energie die daarvoor nodig was om het water op te warmen. Maar je kan besparen op water op andere tal van andere manieren. Het lichtje zal je vertellen wat voor water je verspilt, maar dat lost niet de hoeveelheid waterverspilling op, laat staan de gedachte om zuiniger om te springen met water in het algemeen. Er is meer dan alleen maar de keuken. De wasmachine, jouw douche, … het is veel meer dan alleen maar wat led lights plaatsen.

Toch een positieve noot voor water lights in douchekoppen

Meeste kraanverlichtingen werken met LED verlichting op batterijen. Die kosten je natuurlijk geld en vergen ook energie om die te maken. Er bestaan andere oplossingen. Zo bestaan er douchekoppen met de elektronica ingebouwd waarbij de lights aangedreven worden afhankelijk van de waterdruk. Je hoeft dus niet met batterijen te gaan zeulen iedere paar maanden. Er zijn wel enkele nadeeltjes aan zo’n douchekop. Zo mag de temperatuur niet warmer zijn dan 50 graden en moet de waterfilter regelmatig ontkalkt worden zodat alles netjes blijft werken.

Credits: foto door sfllaw

Geef een antwoord