Hoe gras zaaien?

Sta jij op het punt je nieuwe gazon eindelijk vorm te geven? Perfecte timing. Nieuw gras zaaien is relatief goedkoop, maar mits extra tips kan je nog nét dat ietsje meer besparen.

 

ZELF GRAS ZAAIEN? OF TUINMAN INHUREN?

Ik denk dat daar geen twijfel over mag bestaan. Zelf je gras zaaien is natuurlijk de goedkoopste oplossing. Natuurlijk moet je wel rekenen op wat voorbereiding. Dat kost je enkele uren werk afhankelijk van de oppervlakte die je wenst te bezaaien.

Wat moet je doen ter voorbereiding?

  • De bovengrond moet wat los liggen (geharkt) en mag alleen bestaan uit aarde. Een lege vlakte dus om mee te beginnen
  • Maak je toekomstige gazon eerst onkruid vrij. Met de hand uit trekken of met ecologische onkruidbestrijders kan je een dergelijke klusje snel verwezenlijken. Na enkele dagen, indien je een onkruidverdelger gebruikt, kan je beginnen zaaien.
Dat is zowat de voorbereiding. Je kan ook nog eerst de grond bemesten, maar in vele gevallen is dat niet echt nodig. Eigenlijk zo goed als nooit, alleen groeit je gras dan iets sneller. Hangt natuurlijk ook wat af welk type gras je wil zaaien. Meestal is standaard speelgras de meest voorkomende soort in de tuin van de gemiddelde vlaming.

GRASMATTEN OF GRASZODEN LEGGEN? HOE ZIT DAT MET DIE PRIJZEN?

Even kunstgras buiten beschouwing gelaten, want dat is best duur, zijn grasmatten of graszoden leggen een optie die je kan overwegen tegen de prijs waar aan je die kan verkrijgen. Het voordeel is dat alles snel te plaatsen is. Een grasmat rol je zo uit en dan hoef je zo goed als niets meer te doen. Graszoden kan je planten. Vergt iets meer werk, maar zo heb je zeker en vast een mooie start van je nieuwe gazon. Graszoden worden best geplant binnen de 24u na de oogst. Zo heb je de beste kans dat je nieuwe gazon met gras aanpakt.

De prijs van grasmatten of graszoden gaan al snel tussen de 2 euro tot 3 euro per vierkante meter. Naargelang je meer besteld, word de prijs interessanter. Deze grasmatten en graszoden prijzen variëren natuurlijk per tuincentrum.

Gras zaaien blijft natuurlijk nog steeds de goedkoopste oplossing.

HOE GRAS ZAAIEN? EN WANNEER PRECIES?

Zelf gras zaaien - Wanneer? In het voorjaar

Zelf gras zaaien – Wanneer? In het voorjaar

Gras zaaien doe je het best in het voorjaar. Het kan ook in het vroege najaar.

Je hebt dus twee opties wanneer je gras kan zaaien:

  • Van ongeveer maart t.e.m. juni
  • Van ongeveer augustus t.e.m. oktober

Waarom in die maanden? Tijdens die periodes zijn de dagen het langste en het beste om gras te laten groeien terwijl het onkruid uit blijft. Je nieuwe gazon kan dus volop groeien zonder last te hebben van onkruid. Tussen augustus en oktober kies je best ergens de periode tussen eind augustus en begin september uit. Zo ben je zeker dat je gras al flink gegroeid is voor het winter of kouder gaat worden. Te koud, en de zaadjes ontkiemen niet.

Hoe gras zaaien? Je neemt een handje vol graszaad en strooit die gezwind en kruisgewijs uit. Je hebt ongeveer zo’n 3,5 Kg nodig per 100 vierkante meter.

Na het zaaien, lichtjes inharken, daarna inrollen en na een dag of twee besprenkelen met wat water. Zo groeit gras het snelste. Water sproeien is geen noodzaak, maar het helpt wel. Als je geluk hebt, dan regent het wel eens lichtjes in die periode.

Als je dan toch jouw nieuwe gazon wil besproeien, gebruik dan regenwater hé.

GRASZAAD IS GOEDKOPER DAN JE DENKT

Graszaad is overal te koop. De beter tuincentra hebben het liggen, zelfs de betere kruidenierszaak (inderdaad), maar laat je niet vangen. De meeste mensen gaan naar het grootste tuincentrum in de buurt en kopen er daar zo’n mooie grote doos van 1 of 5 Kg voor veel te veel geld. Er is een groot verschil in prijs tussen tuincentra. Je zal versteld staan wat het verschil is.

De beste aankoop van graszaad? Op de markt. Daar zal je tijdens die maanden zeker een kraampje vinden met iemand die zakken graszaad (zonder verpakking of kartonnen doos) verkoopt. Die zijn meestal tot de helft goedkoper dan het tuincentrum in jou buurt.

Geen reacties

    Geef een antwoord









    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.