Brandalarm nieuwe regels 2020 – wat zijn de types?

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om minimaal 2 rookmelders te gaan installeren in elk bewoond gebouw in Vlaanderen. Dit doordat het bewezen is dat de aanwezigheid van een rookmelder duidelijk voor een afname zorgt van het aantal slachtoffers van woningbranden (dit vermindert het risico op een dodelijke brand met 70%).

Registreer ook even je rookmelders op de nieuwe website: hangrookmelders.be. Je hebt hier natuurlijk verschillen in hoe je dit aanpakt en wat je gaat installeren.

Wijze van branddetectie?

De detectie van brand en rook kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Ionisatierookmelders: Deze werkt op basis van een radioactieve bron die kleine deeltjes uitstraalt waardoor een stroomkring ontstaat. Wordt de stroomkring onderbroken dan gaat het alarm af. Omwille van de radioactiviteit mogen deze niet meer verkocht worden.
  • Optische rookmelders: Dit is de meest populaire rookmelder in woningen en bedrijven. De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Wanneer het zicht van de rookmelder wordt verduisterd, gaat het alarm af.
  • Thermische rookmelders:  Deze werkt op basis van temperatuur en niet rook. Stijgt de temperatuur, dan gaat het alarm af. Ideaal voor ruimtes zoals de keuken waar weleens rook kan ontstaan.

 

 

Type van rookmelders

Daarnaast zijn er verschillende types van de installatie van rookmelders.

 

Domme rookmelders

Dit zijn de eenvoudige rookmelders, die je nu zelfs in de supermarkt kan vinden en via een batterijtje werken. Bij detectie van rook gaat deze een luid alarmsysteem laten klinken, waardoor iedereen in het huis verwittigd wordt.

De geavanceerdere versies gaan met elkaar communiceren, zodat in het hele huis het alarmsignaal te horen is.

 

Connected slimme rookmelders

De systemen van techbedrijven zoals Nest of Netatmo gaan met je wifiverbinding connecteren en geven dan ook het alarmsignaal ook in de bijhorende app op je smartphone.

 

Geïntegreerde rookmelders met een alarmsysteem

Hierbij worden je rookmelders gekoppeld met je alarmsysteem, zodat er een pushmelding zal gebeuren bij de alarmcentrale en naar jezelf bij eventuele branddetectie.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.