Bespaar energie met fietsen op een elektrische fiets

Fietsen van en naar je werk is natuurlijk heerlijk. Lekker frisse lucht meepakken en hier en daar een zonnestraaltje. Maar wat als het hard waait? Of je moet heel ver fietsen om op je werk te komen? Dan is een elektrische fiets kopen wel aan te raden. Met een elektrische fiets heb je altijd de wind mee en kost het trappen je veel minder energie. Energie die je weer in je werk kunt steken.

Fietsen is goed voor je

Want door te fietsen zet je je hele lijf in beweging. Alle spieren doen mee. Van de benen tot het hart en de longen. Zo heb je zomaar een goede training op weg naar je werk. En op de terugweg weer! Je zult ook merken dat je van fietsen meer energie krijgt. Ook kun je tijdens het fietsen heerlijk je hoofd even leegmaken. Fietsen is de ultieme ontspanning, voor jong en oud. Je ziet tegenwoordig zelfs veel jongeren op een elektrische fiets naar school trappen. En dat is natuurlijk niet voor niets: door de frisse lucht en de beweging worden hun hersenen geactiveerd voor een intensieve schooldag.

 

Maar een elektrische fiets helpt mijn conditie toch niet?

Ja, zeker wel! Een elektrische fiets maakt juist dat je aan je conditie werkt. Want door weer en wind stap je nu op de fiets in plaats van in de auto of de bus. Door de bewegingen die je maakt train je je hele lijf. Ook als je de trapondersteuning aan hebt gezet. Daarbij is frisse lucht altijd goed voor je en dat krijg je op de elektrische fiets voldoende. Je kunt er weer even tegen als je een fijn stuk hebt gefietst.

 

Een elektrische fiets is een lust voor het oog

De elektrische fietsen van tegenwoordig zien er schitterend uit. Je moet goed kijken om te zien waar de accu en de motor zitten. Dat geeft ook direct aan dat de hedendaagse elektrische fietsen niet meer zo zwaar zijn. Het gewicht is beter verdeeld door een beter gebruik van materialen. De accu heeft een flinke actieradius en zal, bij goed gebruik, ook erg lang mee gaan. Dat is dus niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het milieu!

 

Waar koop ik zo’n elektrische fiets?

Voor een echt goede elektrische fiets ga je natuurlijk naar Fietsenwinkel.nl. Op de site zie je dat je, ook in België, niet ver hoeft te reizen om een van de winkels te kunnen bezoeken. De winkels zijn gevestigd in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven en Sint Niklaas. In de winkels krijg je het beste advies dat je je maar kunt wensen. Zo kun je een gratis proefrit maken en wordt de door jou gekozen fiets gratis bij je thuisbezorgd en voor je afgesteld.

Hoe kun je gezonder thuiswerken?

Een bedrijf aan huis of regelmatig vanuit huis werken is heerlijk: je hebt alle vrijheid en tussendoor kun je je kinderen opvangen als zij uit school komen. Maar even belangrijk als op kantoor is het zaak om je thuiswerkplek ergonomisch in te richten. Zo voorkom je rugklachten en andere arbeidsgerelateerde ziektes, zoals rsi, zeker als je veel tijd achter de computer doorbrengt. Richt je werkplek dus in met de juiste meubelen, want voorkomen is beter dan genezen!

Gevolgen van verkeerd zitten op je werkplek

De hele dag zittend werken kan een flinke belasting voor je rug en nek zijn. Op de langere termijn kan dat leiden tot klachten als stramme spieren, overbelasting van bepaalde spieren en hoofdpijn. Dit zijn vaak de voorbodes van serieuze klachten, zoals hernia. Tegelijkertijd kun je je door pijnklachten minder goed concentreren, je bent minder productief en het risico op ziekteverzuim neemt toe.

Uit onderzoek is gebleken dat 32 procent van alle ziektedagen het gevolg is van spier- en gewrichtsaandoeningen als gevolg van een niet goed ingerichte werkplek. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen waarmee je je thuiswerkplek op een ergonomisch verantwoorde manier kunt inrichten. Schaf ze aan wanneer je je thuiswerkplek inricht, want voorkomen is altijd beter dan genezen!

Kom in beweging op je thuiswerkplek

Een ergonomische werkplek begint met de keuze voor een bureaustoel die actief zitten bevordert en die je laat bewegen terwijl je zit. Een ergonomische bureaustoel van Kaiser Kraft heeft een wiebelende zitting, een afgeronde voorkant en is kantelbaar. Hij laat je wiebelen, wippen en schommelen: wat vroeger in de schoolbanken nooit mocht, wordt nu aanbevolen op de werkvloer. Door het wiebelen worden de spieren in je lage rug en lendenen geactiveerd.

Onbewust ben je continu in beweging en zit je actief. Het is uiteraard belangrijk dat de stoel is ingesteld op jouw lichaam. Zo moeten je knieën in een hoek van 90 graden staan en mogen je hamstrings niet worden afgekneld. Je armen moeten losjes op de armleuningen rusten, waarbij er geen enkele spierspanning in je schouders aanwezig is. De rugleuning moet vooral een goede ondersteuning bieden aan je lendenen. Bij een stoel met synchroon-mechanisme biedt de rugleuning lichte tegendruk.

Zorg dat je goed op de hoogte bent

Naast een ergonomische bureaustoel die een actieve zithouding bevordert, is het ook zaak om je bureau en computer op de juiste hoogte te zetten. Tijdens het werken mogen je armen niet op het bureaublad rusten: hierdoor komen de spieren en bloedvaten in je onderarmen in de knel. Om nekklachten te voorkomen, is het zaak om niet met gebogen hoofd naar je scherm te kijken.

Zorg dat je beeldscherm zo staat, dat je recht vooruit kijkt. Helemaal perfect is een bureau dat je elektrisch in hoogte kunt verstellen. Dat biedt je namelijk de mogelijkheid om van je stoel af te komen en staand te werken. Het zijn kleine details, maar als het gaat om je gezondheid is een optimale en actieve zithouding essentieel bij het voorkomen van rug- en nekklachten.

Paasvuren zorgen voor fijnstofpiek in paasweekend

Elk jaar zorgt het paasweekend voor een extra discussie, waarbij een traditie in het Oosten van Nederland aan de Duitse grens voor zorgt.

De zogenaamde paasvuren zijn metershoge houtvuren, die op pasen en paasmaandag worden aangestoken als jarenlange traditie. Deze worden al snel bijna 20m hoog en kunnen een omvang van 6000 kubieke meter halen van dennenhout, kerstbomen en snoeihout… Net iets groter dan een gemiddeld kampvuurtje dus.

Nu dat we allemaal vol gaan voor spouwmuurisolaties of het leggen van zonnepanelen wordt alles onder het vergrootglas gehouden. Nu ook zelfs houtkachels verdacht beginnen te worden voor de uitstoot van zogenaamd fijnstof, komen natuurlijk ook de paasvuren in het oog van de storm.

Ook dit jaar is de discussie in Nederland hard opgelaaid en waaide deze zelfs over tot in België. Door een kronkel in de luchtlagen, waaide het fijnstof en bijhorende brandlucht namelijk over de hele Benelux tot in het Noorden van België

Hoe denk jij hierover? Leuke traditie of toch iets waar we ons vragen over moeten gaan stellen?