Bespaar tips voor stille verbruikers

Thuis verbruik je meer energie dan je denkt. Stille verbruikers zijn meestal de schuldige apparaten die enkele tientallen euro’s bij de prijs van elektriciteit erbij doen. Enkele verloren KWh’s die je kan vermijden mits enkele simpele trucjes. Wij geven je 4 héél gerichte en tips die je letterlijk zeker, minimum, 10 euro bezuinigen op jouw jaarlijkse elektriciteit kosten.

Het verbruik van elektrische apparaten en andere toestellen is niet te onderschatten. De grootste verspiller?  Sluipverbruik, en daar kan je zeker en vast gemakkelijk geld mee besparen als je dat kan minimaliseren.

Internet niet nodig? Router uitschakelen

Met de opkomst van draadloos internet zijn er veel mensen die een Telenet of Belgacom router hebben laten installeren. Meestal zitten die samen ingeplugd op één contactdoos waardoor je onnodig elektriciteit verbruikt. Bij een Telenet router bijvoorbeeld kan je die gerust loskoppelen als je enkel TV wil kijken. Zo bespaar je elektriciteit kosten doordat je de router niet onnodig inschakelt.

Als je een tijdje niet online hoeft, trek dan het stopcontact uit van de router. Die hoeft niet nodeloos stroom te verbruiken.

Standby is voor luie/rijke mensen

Luiheid is hier troef. Vooral oudere mensen gebruiken de standby knop op hun afstandsbediening alhoewel ze zouden moeten beter weten. De jeugd, … wel de jeugd volgt en standby is volgens hen het nieuwe uitschakelen. Schakel jouw TV (hetzij een oude of een LED TV) altijd volledig uit! Zo’n klein lampje hé, dat verbruikt ook al snel 5 tot 10 euro op een jaar aan elektriciteit.

Blu-ray, DVD of andere spelers uitschakelen

Idem voor fancy spelers zoals de DVD en Blu-ray speler. Volledig uitzetten is de boodschap.

2 x elektriciteit verbruiken voor je wekker? Goed gek!

Een wekkerradio verbruikt ook stroom. Zoveel is dat nu niet, maar het telt natuurlijk allemaal op. Jouw GSM of smartphone bevat ook een wekker. Zet die in plaats van je vaste wekker. Die GSM laad je toch al regelmatig op. Zo verbruik je de helft minder stroom als het op je wekker gebruiken aankomt.

Extra tip

We leven in moderne tijden en iets op standby plaatsen is gemakkelijk en snel gebeurd. Leuk en handig. Je elektriciteitsrekening zal er natuurlijk de gevolgen van dragen. Besparen op energie is best simpel. Wil je niet steeds alle stekkers uit trekken? Gebruik dan een contactdoos met een schakelaar. Het is gemakkelijk en kost niet zo veel. Die contactdoosjes heb je na een jaartje of 2 al terug verdiend door het besparen aan elektriciteit.

Credits: foto door pitzyper

Geen reacties

    Geef een reactie