Besparen met nieuwe diepvriezer? Waar op letten?
Een oude diepvries verbruikt meer dan een nieuwe. De nieuwere modellen diepvriezers zijn een pak zuiniger dan hun voorgangers, maar weet jij waar je moet op letten als je een nieuwe wil aankopen? Wij geven je dé beste tips om de juiste keuze te maken.
Overzicht:
Een A++ diepvriezer en niets minder!
Sedert 1 juli 2010 zijn er geen diepvriezers meer op de markt met een label lager dan het A label. A, A+ en A++ zijn nu de standaard normen voor een diepvries. Ondertussen is het ras A labels ook al verleden tijd. Ondertussen zitten we ook nog in een overgangsperiode. Tot Juli 2014 mogen A+ modellen nog verkocht worden, daarna alleen nog A++. Je kan dus maar onmiddellijk voor een A++ gaan.
Een A++ model mag dan meestal iets duurder zijn in aankoop, maar ze verbruiken tot 30% minder energie dan hun A label voorgangers.
Te groot model? Niet goed.
Het is net zoals auto’s. Hoe groter de diepvriezer, hoe hoger het verbruik zal zijn. Het heeft dus geen nut een mega grote diepvries te kopen als je die toch niet volstopt of vol krijgt. 50 tot 80 liter is al voldoende voor 2 tot 4 personen als je gemiddeld nu en dan iets invriest. De truc is natuurlijk er voor te zorgen dat je niet veel restjes over hebt.
Als je wil bewaren voor een lange tijd, dan kies je best voor het steriliseren van groenten en fruit in plaats van die in te vriezen. Helaas is die handeling wat verloren gegaan in onze kant-en-klaar maaltijden maatschappij. Het is stukken goedkoper hoor! En alles blijft daarenboven lekker vers.
Diepvrieskist of een tafelmodel?
Een diepvrieskist verbruikt zo’n 25% minder dan een tafelmodel (tafeldiepvries), maar hier is terug weer de vraag die je moet stellen: “Heb ik wel zo’n grote diepvrieskist nodig of niet?”. Een gezin met 3 à 4 kinderen kan best gaan voor een diepvrieskist.
Er zijn natuurlijke enkele tips waarmee je standaard kan je bezuinigen waardoor je diepvriezer niet harder moet vriezen dan nodig. Dus ook niet zo veel verbruikt.
Wanneer koop je beste een nieuwe diepvries?
Een oude diepvries, laat zeggen 10 jaar en ouder, verbruikt als snel 250 kWh tot 700 kWh. Dat is veel, héél veel. Hedendaagse diepvrieskisten verbruiken ongeveer tussen de 140 kWh (voor een duurder model) tot 220 kWh, natuurlijk afhankelijk van de grote. Hier gaan we uit van een gezin met 2 kinderen. 4 personen dus.
Let ook een beetje op de prijs. Als je weet dat een nieuwe generatie (per 10 jaar) aan diepvriesmodellen veel minder zullen verbruiken, investeer je misschien best niet te heel veel. Je kan een iets goedkoper model aankopen met een A++ label en zoveel mogelijk winst doen op die manier. Na 10 jaar bestaan er ongetwijfeld diepvriezers met een veel zuiniger en slimmer verbruik. Dan kan je die oude weer vervangen door een nog betere in plaats van nu een dure te kopen voor zo’n 15 tot 20 jaar ver.
Oude diepvriezer zomaar weggooien?
Natuurlijk mag je die oude diepvries niet zomaar weggooien. Je hebt een bijdrage betaald bij de aankoop waardoor deze vriezers worden gerecycleerd en netjes worden ontmanteld, etc. Bij Recupel of het containerpark in je buurt, daar kan je die afzetten.
Credits: foto door greencolander
Geen reacties
A+++ energielabel. Hoe zit dat nu precies?
08.27.2011
[…] vorige week. Het A+++ label. Nog een label dus waar jij kan naar uitkijken bij de aankoop van je zuinige diepvries, je volgende energiebesparende koelkast, vaatwas of zelfs nieuwe tv. A+++ […]
Sluimerverbruik voorkomen? 10 Praktische Tips die écht werken - Energie & Verbruik
01.16.2017
[…] aantal kWh die die verbruiken. Zo kan je bijvoorbeeld eens nagaan of het niet eens tijd word om een zuinige diepvries aan te […]
Er werd nog niet gelinkt naar dit artikel.