Controle en onderhoud van je gasketel

Indien je een gasketel hebt, die aangesloten is op je centrale verwarming, dan ben je wettelijke verplicht om elke 2 jaar deze door een erkend installateur te laten nakijken en reinigen (besluit van Vlaamse Regering van 8 december 2006).

Deze 2-jaarlijkse verplichting geldt voor stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan). Bij stooktoestellen op stookolie (mazout) of een vaste brandstof (hout, pellete,s steenkool,…) is er zelfs een jaarlijkse verplichting.

Natuurlijk moet je geen controle aan je deur verwachten van de onderhoudsattesten, maar bij een brand of ongeval met co-vergiftiging, mag je er zeker van zijn, dat de verzekeringsmaatschappij dit attest zal opvragen.

Een controle en onderhoud heeft volgende onderdelen: brander schoonmaken – gasdruk meten – waakvlam controleren – drukval controleren.

Welke prijs voor onderhoud van je gasketel?

Een firma, die bij jou een nieuwe cv-ketel op aardgas komt installeren, zal in kalme periodes, je soms zelf gaan opbellen voor een onderhoud in te plannen. Let hierbij op de prijs.

Een onderhoud (inclusief meting van gassen) neemt 30-60 minuten in beslag en er circuleren hierbij prijzen tussen de 80 tot wel 200Euro voor eenzelfde onderhoud.

Let ook op het aangerekende btw-tarief, zo is dit voor woningen ouder dan 5 jaar het verlaagde tarief van 6% en voor nieuwe woningen is dit het normale tarief van 21%.

De onderhoudsfactuur van uw gasketel is trouwens vanaf eind 2012 NIET meer fiscaal aftrekbaar (voorheen was er nog een aftrek van 40%).

Geen reacties

    Geef een antwoord