Mogelijke kacheltax of Schauwtax in de toekomst in Vlaanderen?

Een bericht dat elke winter nu terugkomt is de oproep in Vlaanderen rond het vermijden van het gebruik van houtkachels bij winterdagen met weinig luchtcirculatie.

Algemeen wordt nu aangenomen dat op winterdagen de uitstoot van houtkachels in Vlaanderen de grootste bron van fijnstof zijn (groter dan transport). Het mag dus te verwachten worden, dat er in de toekomst hier belangrijke maatregelen rond gaan komen.

Bij de start van Batibouw 2018 komt Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) plots met een bijzonder voorstel hier rond.

Mogelijke registratie houtkachels

De minister oppert het idee voor een eventuele verplichte registratie van houtkachels bij de verkoop van woningen of wordt het opgenomen in de Woningpas.

Dit zou dan beter in kaart brengen waar en hoeveel houtkachels er momenteel in gebruik zijn. We moeten er natuurlijk geen tekening bij maken, dat een dergelijk register ook een eenvoudige aanzet is naar een eventuele taks op het gebruik van houtkachels (denk aan de registratie van zonnepanelen met nu bijhorende prosumententarief 😉 ).

Natuurlijk zijn er dan ook nog de kampvuren, kerstboomverbrandingen en andere vormen van fijn stof productie. Benieuwd hoe dit gaat aflopen…

Tips voor het vermijden van fijn stof in houtkachels?

Wat een moderne houtkachel tot 4 keer meer fijnstof uitstoot dan een steenkoolcentrale stemt tot nadenken.

Daarom hieronder enkele tips om de productie van fijn stof te gaan verminderen:

1 Reactie

  1. Tom

    12.17.2019

    Beantwoorden

    Nog een tip: tegenwoordig bestaan er fijnstoffilters die 95% van het fijnstof in de schouw tegenhouden. Als ze zonnepanelen kunnen subsidiëren dan mag dit ook wel eens een kans krijgen.

Geef een antwoord