Hout is goedkoper dan gas of elektriciteit

Brandhout, gas of elektriciteit?


Als we je één gouden tip mogen geven: verwarm met hout. Dat mag oud hout zijn of brandhout gekocht via een firma die daarin gespecialiseerd is. Een houtkachel heeft veel meer voordelen ten opzichte van een gaskachel of centrale verwarming op elektriciteit. Alhoewel hout ook een fossiele brandstof is, is deze nog steeds interessanter dan aardgas of gas in flessen.

Er zijn een heleboel eigenschappen waardoor de houtkachel een betere aanwinst is dan je denkt. Laten we ze even overlopen.

Zéér hoog rendement

De kachels dezer dagen zijn stukken beter dan hun voorgangers. Als je denkt dat zo’n kachel om hout te verbranden nog steeds een log en lelijk ding is dat niet rendeert, dan heb je het goed mis.

In de laatste decennia is er heel wat geëvolueerd op het gebied van houtkachels waardoor het rendement zelfs nog hoger is geworden dan enkele jaren terug. Het rendement van een gemiddelde kachel op hout haalt gemakkelijk 80% tot 85%!

Een pak goedkoper dan gas of elektricteit

Hout is goedkoper dan gas of elektriciteit

Laten we de vergelijking één op één houden en er van uit gaan dat de kachel in het salon staat, de kamer waar mensen het meeste vertoeven vanwege het comfort. Het is een beetje complex om de precieze opbrengst van hout te meten aangezien de ene blok hout al wat beter of sneller brand dan de andere door de graad van vochtigheid en afhankelijk van de boomsoort.

Een stère (kubieke meter) hout (met lucht ertussen vanwege het stapelen – dus geen volle blok van 1x1x1) kost u al snel bijna 200 EUR afhankelijk van je verdeler. Sommigen kunnen rechtstreeks aan de houthakkers (of lokale natuurgebieden die ook brandhout verkopen) zelf kopen voor maar ook daar stijgen de prijzen.

Naaldhout bijvoorbeeld weegt zo’n 550 Kg per kubieke meter en heeft een opbrengst van een kleine 20 MJ/Kg (Mega Joule per Kilogram). Dit betekent dus, met een rendement van 80%, dat zo’n stère brandhout 8800 MJ aan warmte oplevert. Dat is de theoretische warmte want een stère hout is ongeveer 0.65 kubieke meter vol hout. Dat komt dus overeen met zo’n 5720 MJ per kubieke meter haardhout.

Als je op gas verwarmt, met 100% rendement, dan levert één kubieke meter gas je 39 MJ aan warmte op. Dat betekent dat je ongeveer 146 kubieke meter gas nodig hebt om het equivalent van één kubieke meter hout te evenaren. Duidelijk genoeg. Hout is stukken interessanter en goedkoper qua rendement en prijs.

Noot: Natuurlijk mag je niet vergeten dat fossiele brandstoffen binnenkort op zijn en de prijzen voor elektriciteit en gas de laatste vijf jaar al fors gestegen zijn. Hout daarentegen blijft relatief constant in prijs per kubieke meter.

CO2 neutraliteit

Het klinkt een beetje vreemd. Brandhout kopen om te verbranden is niet belastend voor het milieu. Door de verbranding van hout komt er niet meer koolstofdioxide in de lucht dan voordien. Er komt inderdaad CO2 vrij, maar die word op zijn beurt terug opgenomen door de bomen om te groeien en zetten ze die om in zuurstof. Er is dus een gesloten cirkel. Voor iedere boom die geveld word en weer aangeplant, krijg je na 10 tot 20 jaar weer die cyclus.

Knusse extra’s

Open haard

Natuurlijke warmte is daar zeker één van. Het knusse knetteren van het hout én daar bovenop de volle warmte zijn zeker pluspunten ten opzichte van een kille verwarming op gas of centrale verwarming. Mensen die een houtkachel in huis hebben, zullen dit beamen. Het is gezellige warmte. Pure en oprechte warmte en het heeft sfeer in de kamer.

Ok, we moeten toegeven dat hout stockeren en telkens een stapeltje maken om de ganse avond lekker warm te hebben voor je begint te stoken misschien wel wat lastig is en wat inspanning vraagt. Het is zo. Geen ontkennen aan. Het voordeel ervan is dat je je zo goed als drie keer kan verwarmen aan brandhout.

 • Bij het binnenhalen en stapelen van het haardhout na de levering
 • Bij het maken van je dagelijkse stapeltje/mandje hout om te verbranden die avond
 • Bij het verbranden zelf terwijl jij knus in je zetel zit
Er is een klein nadeel aan het opwarmen van je huis met hout en dat is dat het nogal wat sporen nalaat. Je moet per twee jaar de schoorsteen laten vegen terwijl bij gas of elektriciteit dat iedere vijf jaar is. Je moet ook regelmatiger vegen of stofzuigen om de houtsnippertjes en de assen op te ruimen, maar dat mag zeker geen reden zijn om niet te verwarmen op hout. Iedereen moet toch zijn huisje proper houden.

Hout = Goedkoop en milieuvriendelijk verwarmen

 • Het is een stuk goedkoper dan verwarmen met elektriciteit of gas
 • Het is CO2 neutraal en dus milieuvriendelijk
 • Het rendement is zéér hoog
 • Je kan overal wel ergens oud hout of restjes brandhout krijgen
Wij zijn er alvast een grote voorstander van!
We geven alvast nog een tip mee: ga voor houtblokken want die branden langer dan pallets en houtsnippers.

Credits: foto door Akermark

8 Reacties

 1. Roland

  08.08.2013

  Beantwoorden

  Dit artikel moet geschreven zijn door iemand die in de Ardennen woont of aan een groot bos, en dan nog jaren geleden, want de prijzen van hoog rendement brandhout zijn al lang geen 50 à 60 € meer!
  Nu betaal je geleverd zo’n 250 à 300 €.
  http://www.brandhout.com/eikenhout-c-6.html
  Niet iedereen kan (alle) weken zijn vooraad zelf halen, hoor! en dan moet je nog de middelen hebben.
  Groetjes.

 2. L.Vos

  02.10.2016

  Beantwoorden

  Wat een idioot , dank zij zulke malloten stinken nu drie jaar later hele wijken naar giftige ongezonde houtrook want je hebt nog grotere idioten die dit allemaal geloven en genadeloos een hele buurt in de stank zetten.Daarbij komt dat in Nederland de debiele regering dit ook nog eens subsidieert om met sjoemelrapporten de EU emissiecijfertjes rond te krijgen. Je reinste moord .Waar gaan de verantwoordelijke politici dan wonen als alles hier stinkt ? Op Mars blijkbaar.En waar moet al dat hout vandaan komen als we dat massaal gaan stoken om gas te besparen?Laat je opnemen in een inrichting en vastbinden voord epen haard en ga zonnepanelen kopen of een warmtepomp.

 3. John

  01.07.2017

  Beantwoorden

  Inderdaad iemand die het wel begrijpt. Hout blijft altijd voordeliger dan gas of elektriciteit. Je moet wel achterlijk zijn om 250 tot 300 euro voor een kuub hout te betalen. Als je verder kijkt dan je neus lang is zie je in verschillende bouwmarkten (droog-) brandhout van rond de 90 euro/m3. En droog hout geeft geen giftige stinkende rook. Hout in overvloed, dankzij de vele herbebossing en gecontroleerde kap van bomen.
  Nee, voor mij geen elektriciteit(of zonnepanelen) om de regerings-mafia te steunen…

 4. Bernard

  02.21.2017

  Beantwoorden

  Ik zou zeggen ga dan ook niet meer in je auto zitten moet dat toch doe vooral je raampje niet open weet je wat je dan binnen krijgt?? en je woont zeker veraf va een energiecentrale weet je wat die uitstoten wat niet weet wat niet deert ver van mijn bed show toch.
  We willen er allemaal warm bij zitten en warm water.
  En daar moeten wij dus een prijs voor betalen.
  Eerlijk zijn dus en niet op je buurman vitten omdat hij een houtkacheltje stookt.
  Misschien heeft hij niet zoveel centjes als jou dus ga niet van jezelf uit.
  Enne een kuub gedroogd hout kost rond de €100,- dus die prijs die jij noemt klopt niet.

  Oja en dan moet je ook niet meer BBQen

  • Bernard

   02.22.2017

   Beantwoorden

   Als het gelukt is kijk hier even naar scheel al een hele hoop ergens

 5. buis

  09.15.2017

  Beantwoorden

  Wij stoken al 8 jaar op gratis hout. In een 85 % rendement kachel. Contura. Wij verwarmen het hele huis er mee en zorgt ervoor dat, samen met de zonnepanelen en zonneboiler , we zo goed als geen rekening hebben voor energie. Al die jaren heeft er niemand geklaagd terwijl wij midden in een wijk wonen. Voor commentaar van anderen staan we open. Niet stoken met mist. Droog hout. De klagers hebben geen idee hoe slim het is om hout te stoken. Maar het moet wel goed en bewust worden gedaan. Ben zelf Ecoloog en zie echt niet de nadelen in voor de natuur en mens. Of moeten we maar weer naar de steenkooltijd terug?

 6. Aart Vlas

  06.28.2019

  Beantwoorden

  Hout is inmiddels zeker niet meer goedkoop, maar de gasprijs lijkt wel nog harder te stijgen. Ik hou het dus zeker wel bij hout!
  Ik haal nu altijd gelijk 2,5 kuub dan ben ik het voordeligste uit. Sinds kort stook ik van een aanbieder
  haardgoud.nl die alles natuurgedroogd heeft dus dat is nog wat beter voor het milieu dan ovengedroogd

 7. Tom

  12.17.2019

  Beantwoorden

  Ik ben overgestapt van haardhout naar houtbriketten. Super efficiënt! Op het eerste zicht lijken ze ongeveer dezelfde prijs als haardhout. Maar ze gaan echt véééél langer mee en geven een pak meer warmte. Ik haal ze momenteel bij http://www.woodcom.eu als iemand een tip nodig heeft.

Geef een antwoord