Hoe online een ESTA of visum aanvragen?

Ga je op vakantie of zakenreis naar een land buiten de Europese unie, dan moet je altijd zeker eerst nakijken of je geen visum nodig hebt.

Een reisvisum of bijvoorbeeld een ESTA aanvragen is niet altijd een eenvoudige procedure en daarnaast moet je opletten dat je de procedure op de juiste manier volgt. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen staan bij aankomst op je vakantie.

 

Wat is een ESTA aanvraag?

België maakt deel uit van een lijstje met landen dat valt onder het visum vrijstelling programma. Zo moet je als toerist geen visum aanvragen, maar moet je wel een zogenaamde elektronische toelating aanvragen of ook wel ESTA (Electronic System of Travel Authorization).

Tijdens deze aanvraag dien je een lijst vragen in te vullen rond je werkgever, doel van de reis, of je van plan bent om een terroristische aanslag te plegen (geen grap) en ook optioneel jouw social media profielen.

Hierdoor krijg je dan automatisch de bevestiging of je niet op 1 of andere zwarte lijst van de Verenigde Staten staat. Vele luchtvaartmaatschappijen gaan reeds VOOR het vertrek nakijken of je ESTA aanvraag in orde is en je kan dit dus niet meer in orde brengen bij aankomst in de Verenigde Staten.

Weet ook dat je een ESTA moet aanvragen als je naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden of de Noordelijke Marianen zou afreizen. Ben je daarnaast de laatste jaren in zogenaamde “schurkenstaten” ( Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië) geweest, dan zal je geen ESTA kunnen aanvragen

Deze video laat mooi zien hoe het aanvragen van een ESTA juist verloopt, waarbij je dit volledig online kan laten verlopen.

 

Moet ik ook een visum hebben voor Egypte of Turkije?

Wat veel toeristen vergeten of niet weten is dat je voor vakantielanden zoals Egypte of Turkije ook een visum moet hebben. Dus ga je een zomervakantie plannen in 2020, kijk dit dan zeker goed na.

Meestal kan je dit bij aankomst in de luchthaven nog aanschaffen, maar dan mag je je ook verwachten op lange wachtrijen (en extra kosten). Een slimme tip is dan ook om steeds vooraf reeds je visum aan te vragen. Een visum voor Turkije is geldig voor 180 dagen (waarbij je 90 dagen in het land mag verblijven).  Een visum voor Egypte is dan weer 90 dagen geldig (waarbij je 30 dagen in het land mag verblijven).

Soms zijn er uitzonderingen (als je naar een bepaald toeristische gebied of vakantie gaat) of als je met een cruise maar enkele dagen in het land gaat aanmeren. Ga hier zeker altijd even advies over inwinnen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

Hoe begin ik aan een visumaanvraag?

Je kan zelf aan de slag gaan en overal uitzoeken waar en hoelang je visum geldig gaat zijn of je Visum, eTA of ESTA aanvragen online gaan aanvragen bij een visumwebsite. De kostprijs is dan all-in, waarbij de hele procedure voor jou wordt doorlopen.

Zo moet je je ook niet gaan verplaatsen naar de ambassade van je vakantieland in Brussel of Amsterdam (en neen voor een vakantie naar pakweg het Zwarte Woud heb je geen visum nodig 😉 ).

Zeker wanneer je op zakenreis of vakantie wilt gaan naar Rusland moet je rekening houden met een grotere visumprocedure, waarbij je paspoort dient opgestuurd te worden of je zelf tweemaal moet langsgaan bij de Russische ambassade. Hierbij dien je dan ook nog eens een uitnodigingsbrief te hebben van een contact in Rusland.

Geen reacties

    Geef een antwoord

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.