Faire huurprijs berekenen, er komt een site!

De Vlaamse overheid sleutelt aan een website die huurprijzen met elkaar vergelijkt. “Huurders weten zo of ze een faire prijs betalen en verhuurders moeten hun prijs niet langer met de natte vinger bepalen”, zegt SPA-minister van Wonen Freya Van den Bossche.

Over enkele maanden moet de website af zijn. De website steunt op het principe van de Vreg-website, die het mensen mogelijk maakt energieprijzen met elkaar te vergelijken. Op basis van een heleboel parameters zoals provincie, stad, type woonst, aantal slaapkamers, dubbele of enkele beglazing en zaken zoals details over de verwarming zullen deel uitmaken van de vergelijkfunctie.

De info komt uit een databank waarin alle geregistreerd huurcontracten zijn in opgenomen. Eindelijk is er een goed overzicht van de prijzen op de privémarkt betreft verhuren van woningen. Kamers van gemiddeld 215 euro per maand tot zelfs woningen tot gemiddeld 925 euro maken allemaal deel uit van de databank.

In tegenstelling tot de vastgoedprijzen blijven de prijzen van verhuur stabiel, maar in het laatste segment stijgen de prijzen wel. Wanbetalingen zijn dan ook in dat segment het grootste, waardoor de verhuurders dergelijke wanbetalingen al mee calculeren in de prijs.

Naast de website met prijzen vergelijken is er ook sprake van een huurgarantiefonds dat eigenaars tegen wanbetalers moet beschermen, voor één jaar lang. Dat moet er ook anderzijds voor zorgen dat huurders niet zomaar op straat kunnen gezet worden als ze niet onmiddellijk betalen. Jaarlijks worden er zo’n 12.000 huurder voor de vrederechter gedaagd wegens wanbetaling.

Wanneer de website precies online komt is niet geweten.

Foto door Widerbergs

Geef een antwoord