Zeeafval

Sluikstorten in zee

Geen idee of innovatie deze keer, maar een hard feit.

Zeeafval is één van de grootste problemen die de laatste jaren de kop op steken. Plastic flessen zijn dé grootste oorzaak die leiden tot onrechtstreeks vervuiling van de zee. Het komt namelijk in het bloed terecht van vissen en zo ook in onze voedselketen.

In de Grote oceaan (ook wel Stille oceaan genoemd), ligt er een grote stortplaats op zo’n 135° tot 155° ten Westen en zo’n 35° tot 42° ten Noorden. De dumpplaats bevat zo’n 2200 kilometer lengte en 800 kilomter breedte. Ja, je leest dat goed!

De exacte locatie weet niemand want alles voert zich telkens mee met de stroom en schuift dus op. Het is een stortplaats ontstaan door natuurlijke stromen. Plastic flessen en andere troep wordt door de verschillende stromingen gecentraliseerd op die ene plek. Een natuurlijk plaats waar alles blijf liggen.

Zeeafval

Het preciese probleem ligt erin dat plastic niet oplost, maar zichzelf afbreekt in kleinere stukjes. Verder en verder. Tot ze uiteindelijk zo klein zijn dat ze in het bloed van de vissen terecht komen en zo via de visvangst ook in onze voedselketen. Ook het aanspoelen is een probleem. Het jaagt toeristen weg. Zelfs de schepen hebben er last van want dit komt zo terecht in hun schroeven  en soms zelfs machinekamer waardoor de kosten hoog kunnen opletten betreft onderhoud.

Nog even een reminder als je op het strand loopt:

Een afbreekbare luier breekt af in zo’n 500 jaar
Een plastic fles doet er 450 jaar over
Een plastic houdertje van een six-pack doet er zo’n 400 jaar over.

Dus… als je een fles ziet liggen op het strand of iets in plastic. Gooi dat even in de vuilnismand.

Foto door metrobest

Geef een reactie