Batterijen kopen of nog wachten?
Sommigen mensen kopen te snel nieuwe batterijen. Half opgebruikt of zelfs volle batterijen worden terug in het containerpark achtergelaten om ze te laten recycleren. We leven in een wegwerp maatschappij en de batterijen zijn daar zeer zeker een onderdeel van.
Laten wij jou 5 tips geven om beter om te gaan met batterijen. Berekend advies.
Overzicht:
Leg nooit een voorraad aan batterijen aan
Het klinkt misschien vreemd, maar ook batterijen hebben een houdbaarheidsdatum. Die vervaldatum is er om de maximum leeftijd met garantie op het geleverde voltage te kunnen garanderen. Na die datum gaan ze verliezen in kracht en zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook sneller beginnen lekken waardoor je een klein milieurampje krijgt in je eigen huis.
Als je dus een kleine verbruiker bent van batterijen, koop je best enkel een aantal batterijen die je effectief kan gebruiken. Koop er geen in reserve. Zo verspil je toch maar je geld én als die na datum zijn, zijn die ook sneller leeg en dus heb je er de waarde voor je geld niet voor gekregen.
Koel en droog bewaren
Het klinkt alsof je een bijsluiter leest. Ook batterijen moeten koel en droog bewaard worden. In je koelkast leggen moet je niet doen. Leg batterijen in een kast of een schuif. Leg ze zeker niet in de zon of op een vochtige plek. Zo gaat de levensduur van je batterij een pak langer mee!
Niet gebruikt? Haal ze uit het toestel
Haal ongebruikte batterijen uit je toestel. Als je het toestel, laten we zeggen een digitale camera, een lange tijd niet gebruikt, is er kans dat je de batterijen vergeet en dat die na de vervaldatum beginnen te lekken. Zo kan er schade ontstaan binnenin de batterijhouder en dus je camera.
Volledig leeg?
Bij herlaadbare batterijen is het belangrijk een bepaalde stramien te volgen bij het opladen. NiCad batterijen zijn zo goed als uitgestorven, dus daar moet je je niet meer van aantrekken, maar een batterij uit een GSM bijvoorbeeld, een Li-ion batterij, die laad je best op als die volledig leeg zijn. Alhoewel Li-ion (gebruikt bij GSM’s en camera’s) en NiMH (AA) batterijen geen last hebben van geheugenverlies, kies je er toch best voor om ze volledig leeg te laten lopen en vervolgens op te laden tot hun maximum capaciteit.
Zijn niet-oplaadbare batterijen leeg, dan verzamel je die best en voer je die af naar het containerpark in je buurt. Dit is tenslotte chemisch afval en daar wil je niet mee prutsen of sjoemelen.
Alle batterijen in één keer vervangen
Batterijen vervangen doe je best in één keer. Stel je hebt vier batterijen zitten in je camera. Drie ervan zijn zo goed als leeg, de ene (die je op een later tijdstip had toegevoegd) is nog half vol. Die vierde batterij zal meer energie moeten leveren om de andere drie batterijen te compenseren waardoor die ook snel zal leeg zijn. Je vervangt dus best alle vier de batterijen in één keer om zo de maximum leeftijd van de batterijen te garanderen.
Zo koop je dus ook geen batterij in voorraad want de meeste vind je in pakjes per vier stuks. Daarenboven kan je de bijna lege batterijen gebruiken om bijvoorbeeld een klok energie te geven. Een ‘bijna’ lege batterij kan voor een klok zelfs nog maanden dienst doen. Onderschat ze niet.
Wil je meten hoe sterk je batterij nog is, kan je gebruik maken van een batterijtester.
Credits: afbeelding door Scalespeeder.
7 Reacties
Wittemans
07.29.2011
Waarom wordt de verkoop van voorwerpen zonder batterijen niet gestimuleerd?
Vandaag heb ik mijn polshorloge naar de horlogemaker gedaan: na ong. 30-40jaar was ze stilgevallen. Het betreft een mechanisch horloge dat zichzelf opwond. Het mechanisme is versleten, de onderdelen worden niet meer gemaakt. Dat wordt dus een nieuw. Maar waarom moeten die nieuwe modellen op batterij lopen? Waarom moet een keukenweegschaal op batterij lopen? Wat is er mis met het vroegere mechanisch systeem: die zijn ecologisch verantwoord en duurzamer: ze vervuilen niet zoals batterijen en moeten ook niet vervangen worden en als ze platvallen kan een geschoold vakman ze herstellen = tewerkstelling.
Dries
07.30.2011
Bedankt voor je comment Wittemans. Helaas leven we in een wegwerp maatschappij. Het is namelijk goedkoper batterijen en mass te maken dan een ingewikkeld mechanisch systeem te voorzien. Dat levert de producent meer winst op en de tijd om een batterij te maken is zo goed als te verwaarlozen dezer dagen. Een spijtige evolutie maar het is zo. Daarenboven zijn de mensen die deze stiel nog beoefenen ook zeldzaam geworden, maar dat mag geen excuus zijn. Prijs en winst zijn altijd de key issues voor zo’n zaken. Innovatie komt slechts puur uit noodzaak. Daarom zijn er ook nog niet veel producten met zonnecellen. We hebben ze (nog) niet nodig.
karel
06.04.2012
Waarom zijn oplaadbare batterijen maar 1.2 volt terwijl de normale 1.5 volt heeft, oplaadbare zijn daarom veel sneller leeg
Dries
06.18.2012
Dag Karel, dat klopt. De reden is dat de samenstelling anders is en dus andere eigenschappen heeft tot het opwekken van het aantal Volt (Voltage). Heroplaadbare batterijen hebben inderdaad 1.2V en andere 1.5V.
trijn uit friesland
01.23.2018
een vraag; staat er een datum op batterij hoe oud deze zijn?
Arie
03.28.2018
ik zie het steeds vaker en ook hier weer, het is spanning! niet voltage. ook geen amperage maar stroomsterkte en wattage is nog het ergst dat is gewoon vermogen. aarrgghh.
(waar je je niet over kunt opwinden zo nu en dan)
heerlijk dat ben ik ff kwijt
Arie
03.28.2018
@ trijn
de houdbaarheidsdatum van een batterij weet ik ook niet te vinden maar als je batterijen bestelt kan je de leverancier hierom vragen en dan hopen dat hij een eerlijk antwoord geeft
Arie
Er werd nog niet gelinkt naar dit artikel.