Hoe je huis koel houden?

Een vraag, die we allemaal wel eens stellen in de zomer, hoe kan ik nu het beste zorgen dat mijn huis lekker fris blijft?

We hebben hier al wat goede tips bij elkaar gebracht. Weet je nog leuke tips, laat het dan zeker via een reactie weten!

Het is gemakkelijker om je huis fris te houden, dan het terug fris te krijgen

Het start eigenlijk al bij een aangekondigde periode van warm zomerweer. Probeer direct vanaf het begin de warmte uit je huis te houden. Wanneer de warmte in je huis zit, zal het moeilijker zijn om deze er terug uit te krijgen.

Draai met de zon mee

Een methode die echt werkt is om ervoor te zorgen, dat de zon niet rechtstreeks je huis kan binnenschijnen. Sluit dus gordijnen en rolluiken aan de kant waar de zon staat en draai zo met de zon mee.

In de ochtend sluit je de gordijnen aan de oostkant en zo draai je mee langs het zuiden naar het westen. Onderschat ook zeker niet de kracht van de zon ’s avonds, want ook dan kan de temperatuur binnen nog verder oplopen.

Maak de juiste keuzes bij nieuwbouw

Geen wonder, dat in vele zuiderse landen alle huizen een witte kleur krijgen om de warmte buiten te houden. In ons landje zie je vele nieuwbouwwoningen in hippe zwarte steen gebouwd worden. Mooi van uitzicht, maar een echte bakoven in de zomer, als je niet je voorzorgen neemt van een goede isolatie (ja isolatie houdt in de zomer ook de warmte buiten).

Lucht je huis ’s ochtends vroeg

Wanneer de warmte in je huis zit, zit er niets anders op, dan ’s nachts en vooral ’s ochtends vroeg je huis goed te laten doorwaaien.

Zet ramen tegen elkaar open in je huis, zodat er een tocht kan ontstaan doorheen je hele huis. Een Raam openzetten in een kamer met gesloten deur, zal minder doeltreffend zijn, dan de deur van de kamer mee openzetten (let er wel op dat je deuren niet gaan toeslaan 😉 ).

Lang leve het platteland

Steden gaan door de concentratie van huizen, wegen en de afwezigheid van koele bossen en tuinen, snel opwarmen.

Een stad zal dan ook al snel enkele graden warmer blijven ’s nachts, dan een dorp wat verder weg. Kan je de warmte dus echt niet meer aan, ga dan even logeren buiten de stad bij vrienden of familie.

Waar in het huis is het het friste?

Warmte stijgt, dus je zolder zal sneller opwarmen, dan het gelijkvloers. Een dakappartement kan romantisch klinken, bij warme zomerdagen is het toch vooral een sauna-gevoel, dat je er kan vinden. ;-)a

Ook de Noord-kant van je huis zal gevoelig frisser blijven, dan de zuidkant. Wat natuurlijk ook logisch is.

Eventueel kan je dus altijd je matras even verhuizen in huis om toch gebruik te maken van de frissere plekken in je huis.

Geef een antwoord