Wat is de opwarmtijd voor een elektrische boiler?

Een elektrische boiler om je water op te warmen verspilt meer energie als je er geen timer klok voor gebruikt. Zo verlies je veel energie en betaal je een duurdere elektriciteitsfactuur dan mocht je er wel eentje inschakelen. Wanneer stel die je die nu best in? En wat is de opwarmtijd van zo’n elektrische boiler? 

De tijd om water te laten opwarmen, hangt af van de grootte van de boiler. Je hebt namelijk types van 50 liter tot zelfs 300 liter. Die laatste zijn al zéér grote boilers en dus ook verbruikers. Een normaal gezien heeft al genoeg met zo’n 100 à 150 liter, wat eigenlijk al veel is puur waterverbuik indien je die dagelijks helemaal leeg krijgt, maar dat zal wel niet als je wat zuinig omspringt bij het douchen. Een bad nemen, dat is pure verspilling hé. Dat is zo’n 80 liter gemiddeld.

De kunst is die tijd voor het opwarmen van water is om dat zo kort mogelijk te houden. De beste timing om je elektrische boiler minder te laten verbruiken? Vlak voor de ochtend, nog tijdens het nachttarief. Een uurtje of 2 à 3 nét voor het dagtarief begint is genoeg om nog ’s avonds lauw tot heet water te hebben.

Winter- en zomeruur

Let op bij winteruur. De klok terugdraaien kan dus er voor zorgen dat je een uur eerder je water hebt opgewarmd en dus zo sneller zal afgekoeld zijn. Zomeruur? Nét omgekeerd. Let hierbij op dat je niet plots een uurtje in het dagtarief terecht komt en zo de kosten omhoog jaagt.

Geef een antwoord