brandalarm versus rookmelders – nieuwe regelgeving 2020

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om minimaal 2 rookmelders te gaan installeren in elk bewoond gebouw in Vlaanderen. Dit doordat het bewezen is dat de aanwezigheid van een rookmelder duidelijk voor een afname zorgt van het aantal slachtoffers van woningbranden (dit vermindert het risico op een dodelijke brand met 70%).

Registreer ook even je rookmelders op de nieuwe website: hangrookmelders.be. Je hebt hier natuurlijk verschillen in hoe je dit aanpakt en wat je gaat installeren.

Wijze van branddetectie?

De detectie van brand en rook kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Ionisatierookmelders: Deze werkt op basis van een radioactieve bron die kleine deeltjes uitstraalt waardoor een stroomkring ontstaat. Wordt de stroomkring onderbroken dan gaat het alarm af. Omwille van de radioactiviteit mogen deze niet meer verkocht worden.
  • Optische rookmelders: Dit is de meest populaire rookmelder in woningen en bedrijven. De optische rookmelder werkt op basis van infrarood. Wanneer het zicht van de rookmelder wordt verduisterd, gaat het alarm af.
  • Thermische rookmelders:  Deze werkt op basis van temperatuur en niet rook. Stijgt de temperatuur, dan gaat het alarm af. Ideaal voor ruimtes zoals de keuken waar weleens rook kan ontstaan.

 

 

Type van rookmelders

Daarnaast zijn er verschillende types van de installatie van rookmelders.

 

Domme rookmelders

Dit zijn de eenvoudige rookmelders, die je nu zelfs in de supermarkt kan vinden en via een batterijtje werken. Bij detectie van rook gaat deze een luid alarmsysteem laten klinken, waardoor iedereen in het huis verwittigd wordt.

De geavanceerdere versies gaan met elkaar communiceren, zodat in het hele huis het alarmsignaal te horen is.

 

Connected slimme rookmelders

De systemen van techbedrijven zoals Nest of Netatmo gaan met je wifiverbinding connecteren en geven dan ook het alarmsignaal ook in de bijhorende app op je smartphone.

 

Geïntegreerde rookmelders met een alarmsysteem

Hierbij worden je rookmelders gekoppeld met je alarmsysteem, zodat er een pushmelding zal gebeuren bij de alarmcentrale en naar jezelf bij eventuele branddetectie.

Zelfbouw zonnewarmte installatie

Heb je een tuinhuis dat je wilt verwarmen, dan kan je ook eens naar deze oplossing kijken, waarbij een zelfbouwer met behulp van lege frisdrankblikjes een ingericht tuinhuis verwarmt.

Een installatie met zwarte geverfde colablikken gaat de warmte van de zon opnemen, waarna er via luchtcirculatie lucht doorheen wordt gestuurd, die opwarmt.

Een super eenvoudig, maar ingenieus idee. Natuurlijk heb je wel zon nodig om er warmte uit te kunnen halen, maar zelfs op een koude/zonnige winterdag kan dit systeem je warme lucht brengen.

Een mooi zelfbouw projectje dus om eens uit te proberen of als schoolwerk na te bouwen.

Windturbine voor laptop

Windturbines, in het klein

Off-the-grid oplossingen zoals water-, zonne- of windenergie worden beter en beter.

Windturbine voor laptop

Frog Design ging de windenergie toer op en ontwierp een draagbare windturbine. De Revolver, een concept tot op heden, is inklapbaar en is niet grotere dan een standaard paraplu. Dat betekent dat je hem overal kan meenemen. Open klappen, de wind erin en hup:  35 watt aan vermogen.

Perfect voor smartphones, tablets of laptops.

De Revolver heeft recentelijk de prestigieuze BraunPrize 2012 Sustainability Award gewonnen als erkenning in z’n bijdrage tot de groeiende nood aan “personal power”.

Er zullen nog tal van toepassingen zijn waar ze kunnen gebruikt worden.
Een boormachine of iets anders aandrijven, daar is dit concept nog niet sterk genoeg voor. Nog even geduld dus.

Enhanced by Zemanta