Watergekoelde datacenters
Een datacenter is een gebouw vol ICT-apparatuur die berekeningen uitvoeren. Meestal zijn datacenters verbonden met internet en berekenen deze complexe rekensommen om ons snelle data te laten opzoeken van ergens op een server, in bijvoorbeeld Amerika. De meeste datacenters zijn voorzien heel strenge beveiligingsvoorzorgen, backup systemen waar je enkel maar kan van dromen en volautomatische blussystemen die moeten vermijden dat er data verloren gaat.
Airconditioning of waterkoeling?
Eén van de belangrijkste zaken, naast het voorkomen van dataloss, is het koelen van zo’n datacenter. De vele computers die complexe berekeningen uitvoeren genereren een boel warmte. Zonder airconditioning zou die warmte hoog oplopen. Afhankelijk van het doel van het datacenter, kan soms de helft van het totale energieverbruik van een datacenter door de koelinstallatie worden gebruikt.
Google, wel, die gebruiken daarvoor zeewater. Hun nieuwe datacenter in Hamina in Finland gebruikt ruw zeewater. Het is een begin, maar er is nog een lange weg te gaan vooraleer deze duurzame methoden voorhanden zijn voor dergelijke en andere faciliteiten. Opmerkelijk, hebben ze ook ervoor gezorgd dat de temperatuur van het opgewarmde zeewater, terug afgekoeld wordt om zo de plaatselijke fauna en flora niet te verstoren.
De Google servers doen het trouwens aan pak beter dan het gemiddelde datacenter.
Geef een reactie