Afstanden tussen steden en gebouwen
Wist je dat de fossiele brandstoffen die we verbruiken sterk afhangen van de afstanden tussen steden en gebouwen? Wat mocht een stad nu eens beter en slimmer ontworpen worden? Wat met gebouwen? Wat kan er beter?
In deze video legt Alex Steffen, Amerikaans schrijver en futurist, uit hoe een stad ons verbruik bepaalt en wat we daar aan kunnen doen. Een slimmer en doordacht design van een stad met enkele simpele aangelegde extra’s voor openbare plaatsen en nuttig gebruik maken van dingen die er al zijn, kunnen veel opleveren.
Het komt erop neer dat we meer effort zullen moeten doen om ons energieverbruik te verminderen. De meeste CO2 is afkomstig van uitstoot van kachels, auto’s, industrie etc. Daardoor redeneren we dat de brandstof die we daardoor nodig hebben geen extra moeite mag kosten aan energie om die C02 te vereffenen. Eigenlijk een foute redenering, maar het is zeker een stap in de goede richting om globaal minder uitstoot van gassen te verwezenlijken.
Waar men niet over nadenkt is het verlengde van dat energieverbruik. Waarom verbruiken we precies zoveel energie? Het is bewezen dat in dichtbebouwde steden, met alles voor handen, je minder geneigd bent de wagen te gebruiken. Ook sociale open plaatsen waar bijvoorbeeld grote groepen mensen hun fiets stallen, zet onrechtstreeks aan tot minder gebruik maken van de wagen.
Mocht je dit nu doortrekken en in iedere stad in bouwen. Slimmere oplossingen om het maximum te halen uit de infrastructuur. Het absorberen en zuiveren van water, de afstand tussen steden en gebouwen verkleinen, het dak van een openbare bibliotheek laten fungeren als een groot waterreservoir, …
Credits: foto van www.alexsteffen.com
Geef een reactie