uitsparen op gas

Besparen op verwarming op gas

Verwarmen op gas is nog steeds voordeligere dan elektriciteit. Het is ook milieuvriendelijker aangezien aardgas één van de fossiele brandstoffen is. Niet tegenstaande dat gas binnenkort wel eens zou kunnen op zijn, zijn er nog heel wat mensen die te kwistig met hun verwarming op gas omspringen. Daarom 3 goede tips waarmee jij opnieuw kan besparen.

In principe kan je deze tips ook gebruiken om te besparen op elektriciteit indien je elektrisch verwarmt.

Sluit alle ramen en deuren

Het klinkt stom, maar het valt nog steeds veel meer voor dan je denkt. Mensen die stoken op gas (of eender welke brandstof) die soms het raam op een kiertje zetten om wat frisse lucht binnen te laten of even iets uit de kast halen in de gang. Het vergt onnoemelijk meer energie om een kamer op te warmen dan die te laten afkoelen. Sluit daarom alle ramen en deuren.

Als je dan toch even iets moet halen in een andere kamer, sluit dan onmiddellijk de deur achter jou om zo min mogelijk aan warmte te verliezen. Geen moeilijke wetenschap hé.

Natuurlijk moet je ook eens kijken of je geen eenvoudige besparing kan doen door een investering in extra (spouw)muurisolatie.

De waakvlam warmt meer op dan je denkt

Velen mensen maken de fout alles terug af te leggen als ze weg gaan. Dit valt veel voor in bedrijven. Iedereen gaat weg ’s avonds en ze leggen de verwarming af. Zoals hierboven aangehaald, moet er veel meer energie gestopt worden om een kamer te laten opwarmen dan die te laten afkoelen.

uitsparen op gas

Laat de verwarming op waakvlam staan en de volgende dag zal je opmerken dat de kamer al een behoorlijk lekker warme temperatuur heeft gekregen. Dit omdat het geleidelijk opwarmen van de kamer een hele nacht mocht duren en het verbruik hierbij was minimaal. De waakvlam verbruikt zo goed als niets tegenover je alles volledig opendraait. Je verbruikt veel meer gas wanneer je de kamer moet opwarmen vanaf een lage temperatuur. Je zet de chauffage op gas op maximum waardoor het verbruik in die korte tijd veel groter is en je die kamer zeer moeilijk kan opwarmen.

Als je de waakvlam laat branden en de dag erna de gaskachel (idem voor centrale verwarming trouwens) een tandje hoger, zal je opmerken dat de kamer veel sneller zal opwarmen en dit met een minimum aan gasverbruik.

Overweeg altijd eerst een trui

Je hebt deze tips wel regelmatig gehoord en meestal nog eens met een lap rond je oren erbij. “Doe een trui aan”! Boma’s en bompa’s hebben gelijk. Overweeg een trui. Zo besparen je zeker kosten. Een dekentje, voor de meisjes dan, of een trui, voor de jongens dan, is een perfect en subtiel cadeau voor onder de kerstboom. Je maakt je partner gelukkig en stiekem kan je die verwarming een tikkeltje lager zetten.

Twee vliegen in één klap.
De kost van het dekentje en de trui weegt natuurlijk niet op tegen je gasrekening op het einde van het jaar.

Credits: foto door Travis Sanders

Geen reacties

    Geef een antwoord