Wat is een stère hout / m³ hout?

Er is wel degelijk een verschil tussen een stère hout en 1m³ hout. Laten we dit even duidelijk uitleggen zodat jij weet bij de bestelling van je brandhout waar ja aan toe bent.

Een stère is, per definitie, het volume van 1m³ hout als het brandhout op 1 meter is afgezaagd. Praktisch kan er nooit gesproken worden van 1m³ hout aangezien tussen de blokken hout er telkens lucht zit vanwege het stapelen. Indien de blokken perfect recht gezaagd werden, kan dit wel. In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn aangezien brandhout in de meeste gevallen verzaagde stronken, stukken boom en takken zijn.

1 stère is dus geen 1m³. Daarom spreken we van 1 stère. 1m³ – de lucht tussen de houtblokken.

1 Reactie

  1. Arjin Jans

    03.24.2017

    Beantwoorden

    1 stere hout is mits de stammetjes netjes gestapeld zijn ongeveer 0,7 m3. Een echte kubieke meter hout uitrekenen is voor de handelaar en vakman goed te doen, hier bestaan rekenmethodes voor. Als je een m3 gekloofd brandhout koopt moet de stapel netjes gestapeld zijn en is dan 1 meter breed bij 1 meter diep bij 1,7 meter hoog.Als men een kist pakt van 1 x 1 x 1 meter en stort deze vol met gekloofd hout dan krijg je maximaal een halve m3.

Geef een reactie