Energie besparen; leer het aan je kinderen
Een druk op de knop en het licht gaat aan, een draai aan de kraan en er is water beschikbaar. Het lijkt zo vanzelfsprekend voor kinderen. Dat is niet zo. Er zitten een aantal complexe processen achter dit allemaal. Natuurlijke energiebronnen worden schaarser en dus is het aan ons om onze kinderen ecologisch op te voeden. Laat hen bewust worden en bewust omspringen met energie. Wij geven dé belangrijkste tips die jij aan je kind moet doorgeven.
Jong geleerd, oud gedaan. In Nederland zeggen ze: jong geleerd, opnieuw gedaan. Beiden zijn natuurlijk hetzelfde. Daarom is het zeer belangrijk kinderen op te voeden met een duidelijke boodschap: ga zuinig om met energie. Elektriciteit, water, brandstof, …
Inhoud:
Sluimerverbruik
Kids dezer dagen hebben tal van elektrische snufjes. Een GSM, een Playstation of andere spelcomputer, een eigen laptop, … you name it. Ze verbruiken allemaal energie. Vaak zijn het elektrische toestellen die met een adapter werken. Die laten in zitten als het toestel volledig is opgeladen is niet aan te raden. Zo heb je last van sluimerverbruik.
Jouw boodschap aan de kinderen: stekker uit trekken!
Water is schaarser dan je denkt
Water is net zo schaars als aardgas en elektriciteit. Zie maar eens naar je waterfactuur. Warm water is natuurlijk het duurste. Je verbruikt water en nog eens een tweede bron aan energie om dat water te verwarmen. Afhankelijk van de temperatuur die je wenst, zal je meer verbruiken.
Jouw boodschap aan de kinderen:
- Laat het water niet lopen als jullie je tanden poetsen
- Neem liever een korte douche dan een lang bad
- Bij het afwassen, vang het koud water op in een karaf tot het water warm wordt (zo verlies je niets)
De laatste doet het licht uit!
Simpel en duidelijk: de laatste die de kamer verlaat, doet altijd het licht uit! Dit wordt al te vaak vergeten, zeker door kids. Druk in de weer, aan het spelen, vergeten ze wel eens het licht uit te schakelen. Maak je kindjes hier op attent.
Jouw boodschap aan de kinderen: de laatste doet altijd het licht uit!
Het is niet ver, we gaan te voet
Korte afstanden met de auto doen is beschamend. Een kleine 2 à 3 kilometer doe je best te voet. Je spaart er heel wat brandstof mee uit. Leer het ook aan je kinderen. Laat ze niet gewoon worden om te kiezen voor de gemakkelijkste oplossing. Een koud motor verbruikt pakken meer dan een warme motor. Zo’n vier keer meer zelfs! Ga met de fiets of te voet.
Jouw boodschap aan de kinderen: het is niet ver, we gaan te voet of met de fiets.
Weetje: het is trouwens bewezen dat ouders die lui in het zetel voor de buis hangen, dit ook onrechtstreeks doorgeven aan hun kinderen. Dit zal resulteren in luie kinderen met dezelfde hobby zoals pappie en mammie. Sportieve ouders die hun kind meenemen op de fiets als ze op boodschappen gaan of een toertje doen op zondag, zullen hun kind onbewust laten inzien dat actief zijn en sporten belangrijk is. Dus… te voet in plaats van met de wagen is dus zeker een goeie insteek voor later.
Wat is het hier warm zeg!
In de winter de verwarming volledig opendraaien en dan in t-shirt rond wandelen? No way! Het gebeurt nog te vaak! Je moet zuinig omspringen met verwarmingen op aardgas of elektriciteit. Energie is te duur om te verspillen.
Jouw boodschap aan de kinderen: vertel hen over de slinkende gas- en olievoorraden en laat hen een dikke trui aantrekken.
Credits: foto door limaoscarjuliet
Geen reacties
Hoe energie besparen (in huis)?
10.25.2011
[…] Energie besparen op zich is niet zo moeilijk. Mits enkele trucjes kan je al gauw heel wat uitsparen. In huis, maar ook buitenshuis. Waar kan je deze tips vinden? Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat het de taak is van ouders kinderen energie bewust op te voeden. Geef hen de belangrijkste waarden mee. Tips voor kinderen; hoe leer je hen de basis aan om energie te besparen, want jong geleerd is opnieu…! […]
Er werd nog niet gelinkt naar dit artikel.