Elektrische boiler verbruik

Hoe een Elektrische boiler minder laten verbruiken?

Een elektrische boiler is een grote verbruiker. Waarschijnlijk zelfs de grootste verbruiker in jouw huis. Je staat er niet bij stil, maar een boiler op elektriciteit vergt veel energie. Je verliest er trouwens twee maal aan. Wist je dat?

Elektrische boilers verbruiken dubbel zoveel dan je denkt

Elektrische boiler verbruik

Niet alleen het opwarmen van het water kost veel energie maar is er gaat ook heel veel energie verloren aan stilstaand water. Water dat opgewarmd werd, maar eigenlijk niet gebruikt werd. Daarvoor werd er energie verbruikt met als gevolg dat deze verloren gaat omdat je die simpelweg niet opgebruikt. Verspilde elektriciteit.

Er bestaan verschillende groottes aan boilers. Neem zeker niet de grootste als je die hoeveelheid water toch niet verbruikt. Dat is natuurlijk een goed ding hé, besparen op water, maar vergeet natuurlijk de elektriciteit niet die je hieraan verspilt. Boilers van 50 tot 80 liter zijn meestal al voldoende voor een dagelijks en matig gebruik aan water. Als je wat oplet natuurlijk. Reken eerst even na hoeveel water je verbruikt of plant te verbruiken en koop dan jouw nieuwe elektrische boiler. Een te grote boiler aansluiten zal meer kosten met zich meebrengen, zowel in verbruik als de aankoop er van.

Regel je timer, regel de klok

Velen hebben een timer voor de boiler en dat is goed! Zo regel je wanneer de boiler precies moet geactiveerd worden om het water op te warmen. Laat jouw boiler het water verwarmen tijdens de nacht. Nachttarief is een pak goedkoper en zo doe je dus winst.

Regel de uren zo dat je boiler nét enkele minuten of een half uurtje voor het aflopen van het nachttarief uitschakelt. Zo ben je zeker dat je in de vroege ochtend, als je opstaat om te gaan werken, je kan wassen met warm water. In het begin van de nacht jouw boiler laten aanschakelen zou te gek zijn voor woorden. Zo verwarm je het water maar koelt het ook weer af na enkele uurtjes. Terug verspilde energie die je kon uitsparen op je factuur.

Ga even na wanneer jouw nachttarief precies start en stopt. Zo ben zeker dat je aan het goedkoopste tarief jouw water verwarmt.

Vergeet het winter- en zomeruur niet

Vergeet zeker niet je timer aan te passen als het zomeruur of winteruur word! Zo win je ook zeker een uurtje. Als je dat vergeet, betaal je een uurtje te veel.

Een paar grader minder warm mag ook

Je boiler op maximum zetten heeft geen nut. De energie die daarvoor nodig is, is elektriciteit die je toch verspilt. Je water hoeft huis geen 90 graden te zijn. Iets minder mag ook hoor. Zet je boiler iets lager in temperatuur waardoor je sneller de temperatuur zal bereiken die je wenst. Zo verbruik je ook een pak minder en rendeert je elektrische boiler het meest.

Een tip? Als je ’s avonds nog de vaat kan doen en het water is warm genoeg, dan heb je de perfecte temperatuur ingesteld. Zo haal je het maximum aan rendement en verlies je ook weinig door die stilstandverliezen.

Isoleren zou eigenlijk ook moeten

Er zijn weinig mensen die het doen, maar in feite zou iedereen het moeten doen; je boiler isoleren. Het klinkt gek. Dat is het zeker niet. Het zal ervoor zorgen dat je boiler een beter rendement haalt. 15 cm voldoet om een aanzienlijk hoger rendement te halen, zowel in de winter als in de zomer.

Conclusie

 • Stel je timer goed in
 • Vergeet de veranderingen van uren niet in de winter en zomer
 • Zet de boiler gerust enkele graden minder hard
 • Isoleer jouw boiler met 15 cm isolatie om een hoger rendement te halen
 • Kijk eens of je geen zonneboiler kan plaatsen, waardoor je boiler enkel nog naverwarming moet doen.

59 Reacties

 1. Danny

  09.30.2011

  Beantwoorden

  Is het voordeliger de boiler af te zetten als je 2 weken geen warm water nodig hebt ?

  • Dries

   10.01.2011

   Beantwoorden

   Dag Danny. Zeer goeie vraag. Je kan jouw boiler gerust uitschakelen als je die een tijd niet nodig hebt. Bijvoorbeeld als je op reis gaat. Jammer genoeg kan een boiler nog niet geprogrammeerd worden (althans dat bestaat nog niet volgens ons) om bijvoorbeeld zichzelf uit te schakelen op bepaalde dagen of tijdens een bepaalde periode. Bepaalde thermostaten kunnen dat bijvoorbeeld wel.

 2. robbert

  10.23.2011

  Beantwoorden

  Ik heb een keuken boiler en gebruik hem alleen in de avond of middag . is het dan verstandig om hem in de nacht met een timer uit te schakelen ?

  • Dries

   10.26.2011

   Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie Robbert. Je moet even nagaan hoe lang je die boiler precies nodig hebt in je keuken. Een timer om die uit te schakelen op bepaalde tijdstippen wanneer je hem niet gebruikt, is inderdaad een zeer goeie zet. Ieder moment dat je boiler niet werkt, is in principe besparen op elektriciteit en ook verloren energie. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je die genoeg laat opwarmen om ’s middags je nodige temperatuur te halen die je wenst te halen. Als je nét voor de ochtend, je boiler een uurtje of 2 kan laten werken, dan heb je normaal gezien wel nog lekker warm water in de namiddag. Afhankelijk van het gebruik ’s avonds, kan je die weer inschakelen met de avondklok. Zo niet, dan moet je in de ochtend je boiler iets langer laten opwarmen. Vergeet dan ook niet je klok telkens aan te passen wanneer het uur verandert. Is dit een antwoord op jouw (interessante) vraag?

 3. Senne

  12.17.2011

  Beantwoorden

  Hey,

  Wij hebben net een huis gekocht met een elektrische boiler van 80liter in. Zowel ik als mijn vriendin weten hier niet zoveel over.. i.v.m de timer hoe stellen wij deze het beste in aangezien we beiden vroeg opstaan rond 5uur meestal om dan toch al warm water te hebben. en ook om dan nog savonds te kunnen afwassen en ook meestal zijn wij heel laat thuis van ons werk na 22:00uur om dan ook nog warm water te hebben om ons te douchen?

  Bedankt,

  • Dries

   12.27.2011

   Beantwoorden

   Senne, er bestaan klokken met twee schakelklokken. Die zou je kunnen instellen een uurtje of twee voor vijf uur ’s morgens en de andere na negen uur ’s avonds (wanneer het nachttarief terug in werking treed). Dat zou je toch wel wat moeten besparen.

 4. joris

  01.31.2012

  Beantwoorden

  ik ben van plan om een elektrische boiler te plaatsen, dit voor mijn gas verbruik te laten verminderen tot zelfs te vermeiden.
  op welke manier wil ik dit doen:
  heb zonnepanelen liggen, en ga er bij leggen.
  dit is gratis elektriciteit.
  alvorens mijn water moet verwarmd worden in mijn condensatie gas ketel, laat ik eerst het koude pidpa water naar mijn elektrische boiler stromen, deze zal dan mijn water verwarmen naar bv 60°c.
  vanaf het moment ik warm water nodig heb voor verwarming of douche of dergelijke, zal het opgewarmde water van de elektrishce boiler eerst genomen worden, waardoor mijn condensatie ketel geen verbruik van gas moet nemen, omdat het water al zijn behaalde temp heeft bereikt voor mijn verwarming of douche en dergelijke. maar nu is mijn vraag, welke hoeveelheid van elektrische ketel zou ik moeten plaatsen?
  en hoeveel zonnepanelen (wattage) zou ik moeten leggen als ik een jaarlijkse gasverbruik heb van 1300m³?
  als ik het op deze lanier kan doen, spaar ik een jaarlijkse gasfactuur uit van rond de 1000€
  want gas en mazoet is tenslotte de grootste energiefactuur van alles.
  het bedrag van het plaatsen van de zonnepanelen heb je na 5j toch terug.
  en ben niet voor een zonneboiler, want als je geen warm water nodig hebt en de zon schijnt nog steeds, is het een verlies. op mijn manier blijf je nog steeds extra elektriciteit opwekken. dat heb je niet met een zonnboiler. en met een zonneboiler vermeid je niet het volledige gas of mazoet.

  • Dries

   02.07.2012

   Beantwoorden

   Dag Joris. Zeer interessante vraag die je hier stelt. Ik zou je aanraden even na te gaan in welke mate je gasverbruik overeenstemt met de hoeveelheid Kwh. Daarna kan je de berekening Watt piek maken voor jouw zonnepanelen. Concrete cijfers kan ik je niet geven. Dit ga je best even na bij een plaatser van zonnepanelen. Die kunnen dat perfect uitrekenen voor jou. Je moet er ook rekening mee houden dat er verschillende zonnepanelen bestaan en hoeveel die terugverdientijd dan precies is, maar in ieder geval bedankt voor jou vraag. Hopelijk heb ik je wat kunnen verder helpen?

  • skiskien

   10.14.2013

   Beantwoorden

   Beste Joris, ik ben opzoek naar mensen die pv stroom gebruiken om het gasverbruik te doen dalen. Ook ik ben van plan het restant stroom wat niet wordt gesaldeerd te steken in het verwarmen van BOILERS.Heb je al iets draaien en hoeveel stroom heb je nodig voor verwarming water.Jaarverbruik 2012 5700 kwh/ pv geplaatst in 2013 10,5 kwpiek.Kan eventueel meer plaatsen om neutraal te draaien. vr groet klaas jan

 5. Patrick

  02.04.2012

  Beantwoorden

  Heb een elektische boiler van 200L, hoeveel tijd heeft die ongeveer nodig om op te warmen?

  • Dries

   02.07.2012

   Beantwoorden

   Dag Patrick. Dat zal afhangen hoeveel water je precies verbruikt van die 200 liter? Een boiler van 200 liter is groot, zeer groot. Voor thuisgebruik is dat énorm als je weet dat een doorsnee gezien met zo’n 60 à 80 liter al meer dan genoeg heeft. Tenzij iedereen een uitgebreid lekker lang warm bad neemt. Om 200 liter op een warme temperatuur te houden zal je die al snel enkele uren moeten laten opwarmen. Ik gok toch al snel op een uurtje of 3 hoor om het toch ietwat warm te krijgen. Nét iets warmer dan lauw. Is dit een antwoord op je vraag?

 6. HereIsTom

  05.04.2012

  Beantwoorden

  Weet iemand wat het verbruik is van een 80 liter boiler, bij mij gebruikt hij 7kW als hij leeg is?
  Hij is 21 jaar oud, maar volgens de GSU zijn er geen zuinigere boilers!?

  • Dries

   06.18.2012

   Beantwoorden

   Dag Tom, een heel concreet antwoord kunnen wij niet geven op deze vraag. Wat we wel kunnen aanraden, is om eens langs te gaan bij een loodgieterszaak of Doe-het-zelf zaak en daar de nieuwere modellen eens te bekijken. Na 21 jaar is verkalking een grote boosdoener. Die moet wel impact hebben op je verbruik. Hopelijk kan je hiermee deels jouw vraag oplossen. Succes!

 7. Franky

  06.01.2012

  Beantwoorden

  Wanneer de boiler op een contstante lagere temperatuur wordt ingesteld, dan hebben bacteriën vrij spel om te gaan broeien, denk maar aan de Legionella-bacterie, die in het slechtste geval dodelijk kan zijn.

 8. Peter

  06.14.2012

  Beantwoorden

  Hallo,
  Wij hebben 20 jaar geleden ons huis laten bouwen en toen gekozen om een boiler van 200L te installeren op uitsluitend nachttarief.
  Deze boiler doet het nog steeds, maar hoe kan ik eigenlijk bepalen of deze boiler niet aan vervanging toe is? Misschien komen we ook wel toe met een kleinere, wij zijn nl met 4 personen thuis en hebben enkel een douche (geen bad).
  Groeten
  Peter

  • Dries

   06.18.2012

   Beantwoorden

   Peter, een boiler van 20 jaar geleden is zeker wel aan vervanging toe. Hij werkt waarschijnlijk nog perfect, maar de kost van een nieuwer model weegt niet op tegen de uitsparing die je zal maken op het vlak van watervebruik en vooral het opwarmen van het water. Boilers zijn al stukken beter dan vroeger. Zoals je zegt, met 4 hoef je geen 200L grote boiler. Je mag rekenen op zo’n 40 liter per dag per persoon voor één douche met warm water. Dus… dan heb je zo’n 160 liter boiler nodig voor 4 personen indien die na elkaar willen douchen, wat bijna nooit voorvalt in een gezin. Je kan dus gerust met een kleinere boiler een beter rendement halen. Was dit een antwoord op je vraag?

 9. nabil

  07.26.2012

  Beantwoorden

  hallo
  had een vraag heb een boiler van inventum80
  liter en wou vragen hoe duurt het voordat hij die heeft opgewarmd op zegmaar 70c?
  en slaat een boiler automatich uit waneer hij klaar is met verwarmen? bednkt

  • Dries

   08.04.2012

   Beantwoorden

   Dag Nabil, dat vraag je best eens na bij de winkel waar je die gekocht hebt. Hangt af van merk per merk.

 10. joke

  08.14.2012

  Beantwoorden

  Wij willen een boiler aanschaffen voor het gebruik van de douche op onze bovenverdieping. De douche zal door 1 persoon gebruikt worden. Wat voor boiletr kan ik het beste aanschaffen.

  • Dries

   08.25.2012

   Beantwoorden

   Dag Joke, een klein boilertje van een 50 tal liter zal al méér dan voldoende zijn. Hangt wat af van hoelang je precies onder de douche wil staan 😉

 11. mar

  10.23.2012

  Beantwoorden

  Hallo, wij hebben twee jaar geleden voor een extra badkamer in ons huis een electrische boiler van 150 liter laten plaatsen, omdat het warmteverlies via de leidingen vanuit de op zolder geplaatste CV-ketel te groot zou zijn. In praktijk wordt er dagelijks door 2 personen ca. 10 minuten gedoucht in de extra badkamer en zo af en toe wordt een bad gevuld, maximaal 1x per 2 weken. De boiler staat op maximum en heeft geen timer. Wat kunnen we het beste doen om op de energiekosten te besparen? Alvast hartelijk dank voor uw meedenken!

  • Dries

   11.04.2012

   Beantwoorden

   Eerst en vooral heeft het geen zin om die boiler op een max temperatuur te laten staan. Enkele uren opladen op de helft van de temperatuur enkele uren voordien is meestal genoeg. Afhankelijk van het tijdstip, best ’s avonds na 19u of ’s morgens voor 7u indien je met dag- en nachttarief werkt. Die preciese uren moet je ook even nagaan bij je leverancier. Een timer kan hierbij ook goed van pas komen om niet manueel te moeten schakelen. Een gouden aankoop. Zeker de kleine investering waard. Als er slechts 10 minuten per persoon gedoucht word, dan zou een uurtje, max twee, water opwarmen meer dan genoeg moeten zijn. Een waterbesparende douchekop installeren bespaart je ook heel veel.

 12. charline

  11.29.2012

  Beantwoorden

  kan ik de temperatuur van een electrische boiler van 150 liter zelf instellen,en hoe moet dat?

  • Dries

   03.04.2013

   Beantwoorden

   Charline, dat is moeilijk te zeggen.
   Dat hangt af van boiler tot boiler.
   Best even de site van het merk raadplegen.

 13. Didier

  12.04.2012

  Beantwoorden

  Hallo wij hebben een boiler van 100L voor 2 personen ik heb 2 vragen over wat hier is besproken geweest over het werken met een timer:

  Vraag 1: Is dit voor de boiler niet meer belastend om tussen een bepaalde uur te moeten opwarmen en dan nadien terug voor een paar uur uitgeschakeld te zijn, duurt het niet langer om het water op te warmen van 5graden naar 55 graden dan soms eens in de dag van 36 graden naar 55 graden terug op te warmen, ben een beetje bang dat dit de levensduur van de boiler niet ten goede zal komen en hij sneller defect zal zijn, of ben ik verkeerd?

  Vraag 2: indien dit toch nog voordeliger zou zijn op hoeveel tijd moet ik dan rekenen dat de boiler opgewarmd is tot 55 graden (deze 55 graden is ingesteld door de technieker van Bulex) volgens hem moet het water steeds deze temperatuur hebben daar er anders in het water ziektekiemen komen en dit schadelijk is voor de gezondheid?

  • Dries

   03.04.2013

   Beantwoorden

   Didier, 55 graden is zo goed als onhaalbaar (denken we). Normaal gezien is de minimum temperatuur 65 graden omdat je anders salmonella kan kweken in het water. M.a.w. je moet kortstondig opwarmen tot zeker boven de 85 graden om bacteriën te vermijden. Daarenboven zal de kostprijs voor het overdag opwarmen niet opwegen tegen de levensduur. Boilers gaan niet zo snel kapot hoor. De kans dat ze kapot zullen zijn wegens technisch defect is zo goed als onbestaande tegenover de verkalking. Je zal sneller verliezen op rendement, dan je boiler stuk te maken bij het aan-en uitschakelen. 100L is teveel voor 2 personen. 75L is comfortabeler + rendabeler.

 14. Dave

  12.28.2012

  Beantwoorden

  Hallo, ik heb een vraag en kan het antwoord niet vinden op het net. Ik heb een houten tuinhuis gebouwd en ga er een douche installeren. Ook hebben we warm water nodig voor aan een wasbak. De afname van warm water zal niet de gehele dag zijn maar enkele keren per dag. Uiteraard willen we het energieverbruik minimaal houden. Wat kunt u adviseren qua elektrische boiler? Capaciteit en grootte? Eventueel een merk. Alvast bedankt voor de moeite. Groet Dave.

  • Dries

   03.04.2013

   Beantwoorden

   Dave, 50L zou zeker moeten volstaan.
   Misschien moet je voor een verwarmingselement gaan ipv een boiler als je toch maar nu en dan warm water nodig hebt.
   Die hebben een capaciteit van 10 tot 15L en die kan je snel aansluiten zonder al te veel gedoe.
   Die zijn ook goedkoop! Zo’n 25 of 35 euro – daar ligt de prijs wat rond.

   • gert

    11.22.2013

    Beantwoorden

    re ik heb het zelfde ook een blokhut maar wil geen boiler
    nu heb je het over een verwarmings element maar hoe of waar koop je zoiets van 10 ltr bv ik kan nergens er iets over vinden

 15. Jolien

  02.28.2013

  Beantwoorden

  Hallo,

  Ik heb een boiler van 200L (nl: 200VT CER TC 3000W). Er zit geen timer op deze boiler en ook de temperatuur kun je niet instellen… Ik woon alleen, af en toe komt mijn vriend bij me slapen. Ik besef dus zeker dat deze boiler te groot is voor ons, maar de aankoop van een nieuwe boiler is eigenlijk ook te duur. Momenteel ligt mijn energieverbruik véél te hoog. Zou het helpen als ik na het douchen de stekker uit het stopcontact trek en er ’s avonds hem terug insteek? Of zou dat nog meer elektriciteit verbruiken?

  • Dries

   03.04.2013

   Beantwoorden

   Jolien, dat is zeker een goed idee.
   Een boiler kost nu ook niet zoveel meer hoor. Voor iets minder dan 200 euro heb je al een nieuwe van 75L (meer dan genoeg voor 2 personen).
   Zo te horen kan jij een boiler van 50L wel gebruiken. Die kost zo’n 150 euro.

 16. kristof

  04.25.2013

  Beantwoorden

  Beste,
  Ik ben een leek op vlak van boilers. Ik woon tijdens mijn bouw in een woonunit met een elek. boiler van 50l. We mogen hier niet over klagen. Het water is snel warm en blijft ook lang warm. Maar ik heb een vraag over de juiste werking. Vooral omdat het water echt lang warm blijft. We verwarmen de boiler eerst enkele uurtjes en trekken die dan voor de rest van de dag uit. Als dit ’s morgens gebeurt, kunnen we ’s avonds nog warm douchen.
  Ik vroeg mij af als je warm water uit de boiler hebt gebruikt, of deze automatisch aanvult met opnieuw koud water. Of vult hij enkel koud water aan wanneer deze in het stopcontact steekt.
  Alvast bedankt

 17. Kristof

  04.26.2013

  Beantwoorden

  Beste,
  Ben een leek op vlak van boilers, maar had een vraagje over de werking.
  Ik woon verlopig tijdens mijn bouw in een woonunit.Ons water wordt verwarmd door een boiler van 50 liter, aangesloten op grondwater (werd getest op chemicaliën) We mogen hier zeker niet over klagen. Het water is snel warm en blijft ook lang warm. We laden hem in de late nachturen enkele uren op en trekken hem vervolgens uit. We hebben dan nog tot ’s avonds plezier van warm water. Nu was mijn vraag. Als de stekker is uitgetrokken en je verbruikt warm water (bv douchen), vult de boiler dan automatisch koud water bij of hoe werkt het juist. Omdat het water zo lang warm blijft, vroeg ik me naar de juiste werking hiervan. Wie weet kunnen we zo nog meer besparen. Zorgt de boiler zelf voor de druk op de warmwaterkraan, of komt zorgt de waterpomp hiervoor?
  Alvast bedankt

 18. Karien

  04.26.2013

  Beantwoorden

  Wij hebben een tuinhuis waarin een douche en een afwasbak geïnstalleerd is. De douche wordt in de zomer een paar keer per week gebruikt, in de winter slechts max. één keer per week.
  Er is een boiler van 80 liter niet kan ingesteld worden, enkel door de stekker uit te trekken kan hij uitgezet worden.
  Is het het beste om die boiler enkel maar een uurtje voor je hem gaat gebruiken aan te leggen, om het electriciteitsverbruik niet te veel te doen stijgen? Of laat je hem best niet steeds afkoelen ? We hebben verder zonnepanelen, dus dag- of nachttarief doet er weinig toe.

 19. ineke

  09.07.2013

  Beantwoorden

  wij hebben op zolder een boiler van 60 liter.
  Sinds de jongens uit huis zijn wordt hij bijna niet meer gebruikt. Wat kan ik het beste doen om energiegebruik in te tomen,
  Uit doen en legen en als iemand hem wil gebruiken aan doen? Of kan ik het water erin laten zitten en dan gewoon op laten warmen? (legionella). Zijn hele korte leidingen,
  de boiler zit achter de douche.

  • Bert

   03.02.2014

   Beantwoorden

   Ik zou lekker de boiler ertussen uitnemen en een CV nemen die ook de warmwater voorziening voor zijn rekening neemt. Een uitgave en misschien kan je huidige CV dit ook wel aan, maar zo er in thuis ben ik ook weer niet.

 20. peter

  09.09.2013

  Beantwoorden

  Hallo,
  ik heb een boiler van 200 liter die ik 4 jaar geleden nieuw aankocht . De boiler is momenteel aangesloten op driefasig netwerk 3×220 omdat ik gehoord had dat dit interessanter is dan monofasige aansluiting.
  Is hier iets van aan?
  Grtz peter

 21. Hans De Vos

  10.16.2013

  Beantwoorden

  Hallo, zijn er ergens kant en klare isolatiedekens voor elektrische boilers te koop? Ik ben niet zo handig dat ik een esthetisch toonbare doe het zelf constructie kan maken voor mijn boiler.

 22. Barry

  10.23.2013

  Beantwoorden

  Ik heb me laten vertellen dat het steeds opnieuw opwarmen van de complete inhoud van mijn 80l boiler net zo kostbaar is als het op temperatuur houden van dezelfde hoeveelheid water. Om die reden had ik mijn tijdsklok er tussenuit gehaald.

  Nu krijg ik de eindafrekening van mijn energieleverancier en mijn verbruik is van 2700kWh naar 3900 kWh gegaan. Het lijkt er dus op dat bovenstaande verhaal een verzinsel is.

  Kan iemand dit bevestigen of ontkennen? Of zal mijn toegenomen electriciteitsverbruik ergens anders door komen?!

 23. Pepijn

  11.10.2013

  Beantwoorden

  beste,

  Is een timer zoveel voordeliger? Deze legt de boiler af maar dan moet hij toch helemaal opnieuw van koud water opwarmen. Verlies je hierbij niet meer energie mee dan het water op constante hoge temperatuur te houden?

  vb smorgens boiler start van 6u tot 7u30
  en savonds van 17u45 tot 19u30.

 24. Addy

  02.07.2014

  Beantwoorden

  Hallo,
  Wij hebben elektrische boiler van 150 later (15 jaar oud) en zijn met een gezin van 5. Elke dag is het gebruik zodanig dat het verwarmde water opgaat of bijna opgaat. De boiler wordt via nachtstroom opgeladen. Start om circa 23.30. Daarnaast ook een elektrische keukenboiler van 25 liter die opgaat en helaas niet op nachtstroom opgewarmd wordt.
  Ik overweeg om bij een komende defect van deze boiler over te gaan op een gesloten gasboiler. Investering is uiteraard behoorlijk, maar mijn gevoel is dat de elektrische boiler veel meer kWh (en dus kosten) verbruikt dan de hoeveelheid m3 gas.
  Is mijn denkwijze juist? Wat adviseren jullie?
  Benieuwd naar jullie mening.
  Groet,
  Addy

 25. Bert

  03.02.2014

  Beantwoorden

  Een tijdschakelaar zat ik ook aan te denken en is leuk voor een lange vakantie, maar niet voor een aantal uur.
  De winst die je behaald met uitschakelen, die doe je grotendeels ook weer te niet met inschakelen, want koud water opwarmen kost meer energie dan tussentijd bijwarmen.
  Het is een stap, maar verwacht geen wonderen.
  Ook heeft het te maken bij de hoeveelheid stilstaand water, des te groter de inhoud, des te langer blijft het warm. Kortom een tijdschakelaar heeft het meest zin bij een kleine inhoud van de boiler.
  Isolatie van de boiler zal je het meeste baat bij hebben.
  De boiler wat minder warm zetten is ook een optie, maar zet hem niet lager dan 60 geraden, dit i.v.m. Legionella bacteriën.

 26. Maik

  04.04.2014

  Beantwoorden

  Hoi,
  Ik heb een boiler nodig voor max. 6 gasten in mijn loods. Is 80 liter hiervoor voldoende? Weet iemand wat het verbruik is per maand in euro’s.
  Een doorstroom boiler zou voor mij idealer zijn maar is dit qua verbruik te vergelijken met een elektrische boiler?

  Bedankt,
  Maik

 27. Omer

  12.17.2014

  Beantwoorden

  ik heb een spaarboiler van 150l op nachttarief
  soms kom ik daarmee niet toe
  ik overweeg hem op dagtarief aan te sluiten
  op de boiler staat en thermostaat op max

  dat wilt zeggen dat de spaarboiler continu onder spanning zal staan en hij zal uitschakelen als de max temperatuur behaald is
  wat mag ik en wat is de oplossing

 28. Karinn

  08.30.2015

  Beantwoorden

  Hallo allemaal,

  ik had een vieze dampende kleine huur keuken geiser die ook de badkamer moest voorzien van warm water als het daar was een pis straaltje.

  September 2014 een nieuwe elektrische Boiler 50 liter in het keldertje geplaatst naast de keuken de boiler was niet duur maar er kwam nog wel het zelfde bedrag bij aan leidingen en koppelstukken et cetera, zelf aangelegd 🙂

  Wat een luxe de Boiler , heel hot water 🙂

  had nog een luxe schakel / tijd klok met veel functies, dus de Boiler gaat aan op de tijden die mij goed uitkomen en om wat te besparen.

  ik denk dat ik een Boiler op reserve koop voor nood / als deze defect gaat en in de doos laat zitten, ik heb de ruimte.

  Er staat veel info op internet ook de berekeningen Bijvoorbeeld . 50 L warmwater is ongeveer 3 x de aannemelijke temperatuur, ik schrijf met nadruk : Bijvoorbeeld 
  natuurlijk is een Elektrische Water Boiler duurder in verbruik maar als men een gas Boiler of Geiser huurt of koopt dan zit men wel aan meer onderhoud, ik zie met regelmaat / heel vaak bij anderen de reparateurs staan voor hun gas Combi et cetera, daar zitten ook kosten aan, ik denk met 2 bezoekjes ex onderdelen heb je al een Elektrische Water Boiler gekocht 🙂
  ik heb nu ongeveer 1 jaar de 50 L boiler, heb dus +/- 120 euro aan huur geiser uit bespaard de boiler heeft mij 90 euro gekost met 2 jaar garantie en aan huis geleverd normaal kosten ze ongeveer 140 euro

  heb net de jaar afrekening energie , moeilijk om dat te ontcijferen maar ik denk dat het voor mijn situatie niet veel uitmaakt, het berekenen blijft altijd moeilijk inzake buiten temperatuur , dus niet te veel achter de komma kijken, genot kost ook 🙂

  maar gezondheid is belangrijker door de vieze dampende kleine huur keuken geiser is volgens mij de gezondheid al beter en er was al een paar keer bijna brand , dat is nu ook verleden tijd
  Rook gas ook met slecht werkende CV of combi is een groot gevaar , de stille killer …

  Ik hoop dat u wat aan mijn ervaring heeft …

  Ik vergeet deze website verder  Groeten

 29. Karin

  08.30.2015

  Beantwoorden

  gewoon plaatsen en niet weer er afgooien

  Hallo allemaal,

  ik had een vieze dampende kleine huur keuken geiser die ook de badkamer moest voorzien van warm water als het daar was een pis straaltje.

  September 2014 een nieuwe elektrische Boiler 50 liter in het keldertje geplaatst naast de keuken de boiler was niet duur maar er kwam nog wel het zelfde bedrag bij aan leidingen en koppelstukken et cetera, zelf aangelegd 🙂

  Wat een luxe de Boiler , heel hot water 🙂

  had nog een luxe schakel / tijd klok met veel functies, dus de Boiler gaat aan op de tijden die mij goed uitkomen en om wat te besparen.

  ik denk dat ik een Boiler op reserve koop voor nood / als deze defect gaat en in de doos laat zitten, ik heb de ruimte.

  Er staat veel info op internet ook de berekeningen Bijvoorbeeld . 50 L warmwater is ongeveer 3 x de aannemelijke temperatuur, ik schrijf met nadruk : Bijvoorbeeld 
  natuurlijk is een Elektrische Water Boiler duurder in verbruik maar als men een gas Boiler of Geiser huurt of koopt dan zit men wel aan meer onderhoud, ik zie met regelmaat / heel vaak bij anderen de reparateurs staan voor hun gas Combi et cetera, daar zitten ook kosten aan, ik denk met 2 bezoekjes ex onderdelen heb je al een Elektrische Water Boiler gekocht 🙂
  ik heb nu ongeveer 1 jaar de 50 L boiler, heb dus +/- 120 euro aan huur geiser uit bespaard de boiler heeft mij 90 euro gekost met 2 jaar garantie en aan huis geleverd normaal kosten ze ongeveer 140 euro

  heb net de jaar afrekening energie , moeilijk om dat te ontcijferen maar ik denk dat het voor mijn situatie niet veel uitmaakt, het berekenen blijft altijd moeilijk inzake buiten temperatuur , dus niet te veel achter de komma kijken, genot kost ook 🙂

  maar gezondheid is belangrijker door de vieze dampende kleine huur keuken geiser is volgens mij de gezondheid al beter en er was al een paar keer bijna brand , dat is nu ook verleden tijd
  Rook gas ook met slecht werkende CV of combi is een groot gevaar , de stille killer …

  Ik hoop dat u wat aan mijn ervaring heeft …

  Ik vergeet deze website verder  Groeten

 30. Eric Boerman

  01.06.2016

  Beantwoorden

  Goede morgen ,

  wij hebben een boiler van 80 liter , mijn vraag kan het kwaad dat wij hem steeds laten opwarmen zodat wij steeds warm water hebben , ik weet dat het duurder is aan stroom verbruik maar wilde graag weten of het kwaad kan voor de boiler

  Alvast vriendelijk bedankt

 31. L Grauls

  02.07.2017

  Beantwoorden

  Een timer: wie woont er in uw huis? Wie komt er ’s nachts thuis en wil een douche(verpleegsters, enz). Waarom hen zonder water zetten ’s nachts. Wij hadden er dus 2 geplaatst, zo was ieder tevreden. de ene ketel deed dagdienst en de andere nachtdienst.

 32. Krista

  02.13.2018

  Beantwoorden

  Ik heb boiler van 200 liter … ik ben alleen en neem dagelijks een korte douche … dus veel te grote boiler ! Boiler is nog maar 4 jaar oud, maar zou ik uitsparen door die nu te vervangen door een kleine ? Alle kosten verrekend, zoals aankoop en installatie nieuwe tegenover verbruik grote ?
  Kan er mij iemand raad geven ?

  Mvg, Krista

 33. nancy stelder

  07.29.2020

  Beantwoorden

  Wij wonen in Portugal en hebben een 150 ltr electrische boiler alleen voor het water verbruik en ophet dak en zonneboilers die het water in de boiler helpt mee verwarmen. Wij zijn met 2 personen en verbruiken niet veel water. Het het nut om de boiler die het ver goed doet, dan om te ruilen voor een nieuwe boiler van 80 lor. om de energie kosten omlaag te brengen. Wij hebben geen gas en kunnen dat ook niet aan laten sluiten. Hoe groot is het legionella verhaal als de boilerwater minder dan 60 gr. is. Is dat legionelle gevaar ook aanwezig als het water een dag of 2 onder die 60 gr. staat en dan weer opgewarmd wordt tot 60 gr. bijv. Mvg Nancy

 34. pol

  07.31.2020

  Beantwoorden

  Hallo, ik heb een energiemeter op de boiler staan, maar die ziet wel pieken in ampère, maar niet in vermogen. Kan dit? Heeft zo’n boiler een specifiek energie-patroon?

 35. Bedankt voor het schrijven van dit stukje. Handige tips om te besparen, zoals nadenken over zomer en wintertijd. De tip om de boiler niet op 90 graden te zetten maar iets lager zodat de boiler sneller opwarmt en minder energie kost vind ik ook een goede!

 36. capiau ann

  01.19.2021

  Beantwoorden

  wij hebben een elektrische waterboiler in onze vakantiewoning. schakelen wie die best uit als we er niet zijn omwille van het energieverbruik?
  momenteel laten wij die altijd aanstaan, ook al zijn we er niet omdat ons verteld werd dat het niet goed is om die uit te schakelen.

 37. Joke

  01.27.2021

  Beantwoorden

  Ik heb een vakantiehuis en daar zit een paar boilers in voor de badkamers en keuken. Ons is aangeraden om ze ook als we niet aanwezig zijn gewoon aan te laten in verband met kans op bevriezing in de winter maar ook omdat er anders bezinksel zou kunnen ontstaan. We betalen nu best veel aan Electra en vragen ons af hoe we dat kunnen verlagen zonder dat het schade aan de boilers oplevert.

 38. A Brils

  07.15.2021

  Beantwoorden

  Heb een boiler van 120L ben alleen, als ik eens per week de boiler opwarm is dat financieel goedkoper en kan zich dan niet de legionella bacterie vormen . Groet Anna

 39. Bart

  08.12.2021

  Beantwoorden

  Ik heb een nul op de meter woning met elektrische boiler met wenstemperatuur water op 50 graden en om de 2 weken warmt ie het water op tot 65 graden i.v.m. legionella.

  Nu valt het mij op dat de temperatuur 2x in de 24 uur van zelf zakt van 50 naar 45 graden en dat de boiler het water moet opwarmen om weer op 50 graden wens temperatuur te komen zonder dat ik ook maar warm water heb gebruikt. (De boiler maakt dan best veel kabaal)

  Kan iemand mij vertellen of dit zo hoort te zijn? Ik was namelijk in de veronderstelling dat het watertemperatuur pas zakt wanneer ik warm water gebruik.

  Mijn dank is groot.

  Gr.

 40. Peter

  09.14.2021

  Beantwoorden

  Ik heb een boiler.We zijn met 2 volwassene en 3 kinderen.
  De boiler is voor douche en waslavabo.Hoe zou ik best mijn water verwarmen.Heb zonnepanelen.Met tijdklok en wanneer opwarmen of altijd laten opwarmen.Wat is het zuinigste.

 41. Gigi

  04.27.2022

  Beantwoorden

  Ik stel me dezelfde vraag…is het duurder om mijn boiler van 120 liter 1x per week te laten opwarmen op nachttarief dan deze aan te laten liggen?

Geef een antwoord