Energie besparen met vloerisolatie

Belgische en Nederlandse huiseigenaren zijn aan het verduurzamen. We willen van het gas af, zelfvoorzienend zijn door middel van zonnepanelen en groene beplanting op onze daken. De energietransitie mag wat kosten. Toch bespaart het verduurzamen van een bestaand huis dusdanig veel, dat de investeringen zichzelf terugverdienen. Zo ook een minder ingrijpende investering: vloerisolatie.

Want, wist je dat je met vloerisolatie tot wel 15% per jaar kunt besparen op je energierekening? Gemiddeld bespaart dit op jaarbasis zo’n €500,-. Naast een verminderd energieverbruik zorgt vloerisolatie ook voor een bijkomend voordeel: warme voeten in huis. De warmte blijft immers beter hangen. Maar, hoe werkt vloerisolatie eigenlijk? En wat zijn de voorwaarden die hieraan verbonden zijn?

Vloerisolatie met Tonzon producten

De isolatie oplossingen van Tonzon worden veelvuldig gebruikt bij vloer- en kruipruimte isolatie. Deze producten zijn innovatief en van hoogwaardige kwaliteit. Waar andere traditionele isolatie oplossingen zoals wol, purschuim en EPS (polystyreen) de warmte permanent naar onderen uitstralen, elimineren de producten van Tonzon dergelijke uitstralingen volledig.

De vloerisolatie zorgt ervoor dat het zo’n 4% warmer is in huis. De warmte die normaalgesproken door de vloeren wegtrekt, weerkaatst nu als het ware het huis in. Hierdoor kan 20 graden in huis aanvoelen als 24 graden.

Voorwaarden vloerisolatie

Lokale overheden investeren graag in duurzame initiatieven voor particulieren. Wist je dat veel gemeenten vloerisolatie steunen met subsidies? De voorwaarden en kosten verschillen per gemeente. In de gemeente Den Haag komen bijvoorbeeld huizen en gebouwen die voor 1992 gebouwd zijn in aanmerking voor de subsidie van €12,50 per vierkante meter.

Kosten en opbrengsten van vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van de isolatiespecialist. Dit betekent dat de rekensom voor het terugverdienen van de investering uiteraard ook verschilt per casus. In het onderstaande voorbeeld wordt rekening gehouden met het tarief van de auteur van dit artikel, Alsa Vloerisolatie. Dit tarief is €37,50 per vierkante meter en is inclusief de isolatiematerialen. Als woonoppervlakte is gekozen voor het gemiddelde van Nederland: 65 vierkante meter. De subsidie van de gemeente Den Haag is in dit rekenvoorbeeld gebruikt.

  1. In totaal komt de investering voor vloerisolatie neer op: €2.437,5 (€37,50 x 65).
  2. Als aan de voorwaarde wordt voldaan kan er ongeveer €812,50 (€12,50 x 65) aan subsidie worden aangevraagd.
  3. De netto investering wordt na aftrek van de subsidie met bijna 40% verlaagd naar €1.625.
  4. Na drie jaar wonen is het resterende bedrag van de investering ongeveer terugverdiend (€500,- besparing per jaar). Ieder jaar hierna levert dus netto €500,- besparing op!

Eigen woning isoleren

De investering voor het isoleren van een vloer verdient zichzelf dus na verloop van tijd vanzelf terug. Niet alleen bespaar je zo op je energierekening, de CO2-voetafdruk van je huishouden verkleint zo ook.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.