Goedkoop brandhout aankopen

Waar kan je voor een leuke prijs brandhout kopen? Wij geven je enkele zeer belangrijke tips waarmee je flink wat euro’s kan besparen. Wij geven je 3 gouden tips waarmee je snel kan besparen op de aankoop van hout voor de winter.

Gratis hout of resten zijn overal te verkrijgen

 Je moet maar eens rond kijken in de buurt. Je zal versteld staan hoeveel gratis planken of restafval hout je kan vinden. Even het industrie park binnen rijden na je werk en je zal zien dat er overal wat houten planken of zelfs volledige pallets staan om mee te nemen.

Heb je nergens in de buurt zo’n fabriek die nu en dan eens wat hout op overschot heeft, kan je bijvoorbeeld even de telefoonboek inkijken en zien waar je terecht kan op een straal van 3 à 5 kilometer van je huis of van je werk. Zo heb je zeker geen al te overdreven vervoerskosten als je alles ophaalt na je werk of op enkele kilometers van bij jou thuis.

Houtsnippers of zelfs snoei afval kan je eventueel ook verbranden.

Als een tuinman ergens staat te snoeien, vraag hem gerust of hij die boomstronken en dikke takken moet wegvoeren? Jij wilt die natuurlijk wel meenemen! Hij zal tevreden zijn, minder werk hebben en jij lekker warm in de winter.

Tweedehandse websites? uhu!

Het klinkt misschien wat vreemd, maar je kan tweedehands websites afschuimen op zoek naar een oude kast, salontafel of bijzettafeltje. Enkele stoelen of een grote tafel die weg moet, kan je soms opkopen voor een appel en een ei. Ophalen, thuis even de zaag of bijl erin zetten en alles netjes stapelen voor de aankomende winter.

Je moet natuurlijk wel rekening houden met je vervoer en de kost van de kast als je weet dat een kubieke meter brandhout tussen de 50 en de 65 euro kost bij je lokale houtboer. Even afwegen dus.

Nat hout is goedkoper dan droog hout

Het is logisch dat nat hout goedkoper is dan droog hout. Jouw houtverdeler gaat z’n hout kappen in het bos en legt die ergens te drogen. Ieder jaar kappen die dus genoeg voor het volgende jaar omdat die blokken natuurlijk eerst moeten drogen. Als je nat hout besteld, moet dat hout eerst drogen, maar het is een pak goedkoper.

Ok, allemaal goed en wel, maar wat is dan de beste methode om dit aan te pakken? Eerst en vooral moet je natuurlijk plaats genoeg hebben om ergens het hout te stapelen. 2 stapels namelijk. De eerste bestelling is een dubbele. Je besteld 2 keer het aantal stère die je nodig hebt voor de volgende 2 winters. De eerste stapel, daar bestel je droog hout voor. Dat is voor de aankomende winter. Het natte hout bestel je voor de winter daarna. Ondertussen, terwijl jij lekker zit te milieuvriendelijk met brandhout zit te stoken, droogt het natte hout voor de volgende wintermaanden. Als dat hout droog is, dan bestel je opnieuw nat hout en zo bespaar je dus ieder jaar op de aankoop van haardhout.

Vochtigheid brandhout meten?

Het is van groot belang om brandhout op de juiste manier te drogen en te stockeren. Een hulpmiddel voor controle kan een houtvochtmeter zijn, die je eenvoudig vertelt hoe droog het brandhout is:

Overzicht vochtigheid
Vers hout / nat – <50 tot 100 % Halfdroog hout - 20 tot 30 % Luchtdroog hout - 15 - 20 % Volledig droog hout - < 15 % Credits: foto door xcbiker

4 Reacties

 1. rene

  10.18.2012

  Beantwoorden

  ik heb me al suf gezocht achter gratis hout paletten zo gemakkelijk vind je die niet hoor

  • Dries

   10.21.2012

   Beantwoorden

   Dag Rene. Gratis hout vind je inderdaad niet zo gemakkelijk, maar sla eens de telefoongids open en zoek even naar enkele bedrijven waarvan je weet dat ze hout verwerken of paletten gebruiken voor het vervoeren van zaken. Soms moet je er gewoon op botsen. Mocht je nog vragen hebben, stuur gerust een mailtje.

 2. Michael Shi

  07.23.2014

  Beantwoorden

  Ik heb er veel oude houten ik zoek op iemand dat weg te halen.

 3. Gerri

  07.08.2015

  Beantwoorden

  Ik koop nooit meer van dat groene hout wat een rook pff ik haal het nu van merk sierra nevada dat is al hlemaal droog haha

Geef een antwoord