Sluimerverbruik voorkomen

10 tips om sluimerverbruik te vermijden

Elektriciteit verbruiken doen we allemaal. Besparen? Dat willen wij ook allemaal doen. Enkele kleine trucjes kunnen al veel kosten besparen op die dure elektriciteitsfactuur. Beperk je sluimerverbruik. Het schuilt in een klein hoekje. Wij geven je 10 gouden en praktische tips die iedereen kan toepassen om dat kleine elektrische verbruik te vermijden.

Naast deze tips om te besparen op stille elektrische verbruikers en apparaten, geven wij je er nog 10 extra!

Kies steeds een programmeerbare stekkerdoos

Je elektrische toestellen aansluiten op een programmeerbare stekkerdoos kan je veel sluimerverbruik besparen. De timers moet je via je computer instellen. Zeer handig om bijvoorbeeld na een bepaald uur alles uit te schakelen op kantoor.

Adapters? Uit trekken die troep

Een GSM, een fotocamera en zelfs een elektrische tandenborstel werkt met een elektrische adapter. Ook die verbruikt als je die langer in het stopcontact laat zitten dan nodig is om het apparaat op te laden. Die adapter verbruikt nog steeds stroom en zet die om in warmte. Verloren energie.

Weetje: trek de adapter van een elektrische tandenborstel op tijd uit het stopcontact en bespaar meer dan 3 euro per jaar.

Gegevens wissen van DVD-records en faxtoestellen

Het klinkt misschien wat vreemd. DVD-recorders en faxapparaten slaan heel wat informatie op in hun geheugen en dat kost ook energie. Gegevens verwijderen wanneer je ze niet meer nodig hebt, kan ook helpen.

Dimmers

Er bestaan dimmers die ook verbruiken wanneer ze niet aan liggen. Daarom, wees zeker dat je een model hebt waar er een schakelaartje voor de transformator zit.

Weetje: volledig uitgeschakelde dimmer kan je 20 euro per jaar opleveren!

Computers

Weer hetzelfde liedje: alles uitschakelen indien je die niet gebruikt. Printer, computer, scherm, toetsenbord, luidsprekers, …

Weetje: weer zo’n 22 euro per jaar bespaard

Sluimerverbruik voorkomen

Zet die TV uit!

Een TV verbruikt veel in slaapstand. Zo’n sluimerverbruik kan tussen de 3,3 tot zelfs 24,3 kWh per jaar kosten! Dat is zo’n 5 euro per jaar rechtstreeks in de prullenmand.

Tijdschakelaars of timers to the rescue

Opladen tijdens het nachttarief kan je veel besparen. Ben je uit werken en je vergeet dit altijd? Tijdschakelaars instellen kunnen je helpen. Zorg ervoor dat die werkt tijdens het nachttarief en laad in die uren je kruimeldief, gsm, … op.

Meterstand opvolgen

Velen doen het, maar nog te weinig. Hou nauwlettend je elektrische meter in de gaten. Je kunt een voor- en na- test doen als je bijvoorbeeld de TV volledig uitschakelt of op stand-by laat staan. Vergelijk steeds per dag of per week. Zo krijg je een duidelijk beeld wat de impact is van het uitschakelen van een bepaald elektrisch apparaat.

Tip: je kan dit ook doen voor je aardgas en zelfs met je zonnepanelen.

No more stand-by

Uitleg nodig? Stand-by = bad!

Energiemeter inschakelen

Als je ten einde raad bent wat je nog allemaal kan doen, schakel de energiemeter in. Die plaats je snel en gemakkelijk tussen alle elektrische toestellen en zo meet je het aantal kWh die die verbruiken. Zo kan je bijvoorbeeld eens nagaan of het niet eens tijd word om een zuinige diepvries aan te schaffen.

Weetje: bij Infrax kan je die 2 weken gratis lenen.

Credits: foto door livingos

Geen reacties

    Geef een reactie