Gasverbruik besparen door verwarming te ontluchten

Met de historische gasprijzen die nu net voor deze winter aan het ontstaan zijn, heb je als consument weinig ontsnappingsmogelijkheden. Je kan nog proberen een iets goedkopere leverancier te vinden, maar dit zal niet veel uithalen.

Beter kan je ook eens even naar je eigen gasverbruik kijken en dit proberen verlagen. 1 van de zaken die je nu zeker kan doen voor het aanbreken van de winterperiode is het correct ontluchten van je verwarming. Verwarm je je huis met een centrale verwarming met traditionele radiatoren, dan is de kans groot dat er lucht ophoping ontstaan in het verwarmingsstelsel.

Dit gaat zorgen voor efficiëntieverlies (lucht is een slechtere warmtegeleider dan water) en dus meer gasverbruik om je huis lekker warm te verwarmen. Wat je met deze gasprijzen veel geld kan gaan kosten.

1. Zet je verwarming dus even goed aan en laat alle radiatoren warm worden.

2. Zet je verwarming terug af en begin bij de onderste radiatoren en werk je weg zo naar de bovenste/hoogste radiator in je huis/Appartement. Lucht stijgt namelijk en gaat zich daar opstapelen. Via een zogenaamd ontluchtingssleuteltje kan je bij je radiator de lucht uit de radiator doen ontsnappen. Hou zeker een handdoek in de buurt, voor wanneer alle lucht eruit is gekomen.

verwarming ontluchten - gas besparen

Als er lucht blijft ontsnappen, dan zal je moeten gaan kijken of je niet ergens een lek hebt, want dan is het niet normaal.

verwarming ontluchten - gas besparen

3. Na het ontluchten van je radiatoren moet je zeker even terug naar je verwarmingsketel gaan kijken wat de waterdruk van je cv-ketel is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn om een efficiënte centrale verwarming te hebben. De druk mag dus ook niet teveel zijn, dus let hier zeker even goed bij op.

verwarming ontluchten - gas besparen

Weet daarbij ook dat je een centrale verwarming met verwarming op aardgas om de 2 jaar verplicht dient na te laten kijken. Dit is naast het oogpunt van veiligheid ook zeker een extra controle naar een zo efficiënt mogelijk verbranding, waardoor je minder aardgas gaat gebruiken. De kostprijs van die controle verdien je dus zeker terug door minder verbruik nadien.

Geef een antwoord









Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.